Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Diccionari de seguretat alimentària

Presentación
benestar animal benestar animal

Conceptes generals

  • ca  benestar animal, n m
  • es  bienestar animal, n m
  • fr  bien-être animal, n m
  • en  animal welfare, n

Conceptes generals

Definición
Conjunt de condicions adequades en què s'han de tenir els animals durant totes les fases de la seva vida, regulades per la normativa.
bioassaig bioassaig

Anàlisi del risc

  • ca  bioassaig, n m
  • es  análisis biológico, n m
  • es  bioanálisis, n m
  • es  bioensayo, n m
  • es  ensayo biológico, n m
  • fr  bioessai, n m
  • fr  dosage biologique, n m
  • fr  essai biologique, n m
  • en  bioassay, n
  • en  biological assay, n

Anàlisi del risc

Definición
Anàlisi que té com a objectiu determinar qualitativament o quantitativament l'efecte d'una substància sobre un organisme viu, un teixit o una cèl·lula.

Nota

  • Es realitzen bioassaigs de vitamines, hormones o productes fitosanitaris, per exemple.
biodetecció biodetecció

Anàlisi del risc

  • ca  biodetecció, n f
  • es  biodetección, n f
  • fr  biodétection, n f
  • en  biodetection, n

Anàlisi del risc

Definición
Tècnica analítica consistent en l'ús de sistemes moleculars presents en organismes vius i en virus per a detectar molècules tòxiques, contaminants químics, al·lergògens o agents patògens.

Nota

  • La biodetecció basada en tècniques de nanotecnologia és una eina que presenta moltes capacitats potencials per a la detecció de contaminants alimentaris, per exemple, gràcies a l'ús de nanomaterials combinats amb biomolècules.
biodisponibilitat biodisponibilitat

Conceptes generals

  • ca  biodisponibilitat, n f
  • es  biodisponibilidad, n f
  • fr  biodisponibilité, n f
  • en  bioavailability, n

Conceptes generals

Definición
Quantitat de nutrients que un organisme pot digerir, absorbir, metabolitzar o utilitzar un cop ingerits.
biomarcador biomarcador

Anàlisi del risc

  • ca  biomarcador, n m
  • ca  marcador molecular, n m sin. compl.
  • es  biomarcador, n m
  • es  marcador molecular, n m
  • fr  biomarqueur, n m
  • fr  marqueur moléculaire, n m
  • en  biomarker, n
  • en  molecular marker, n

Anàlisi del risc

Definición
Característica mesurable i avaluable que és indicadora d'un procés biològic normal o d'un procés patogènic.

Nota

  • És un exemple de biomarcador la pressió arterial.
bioresidu bioresidu

Conceptes generals

  • ca  bioresidu, n m
  • es  bioresiduo, n m
  • fr  biodéchet, n m
  • en  biowaste, n

Conceptes generals

Definición
Residu biodegradable procedent de la fracció orgànica, de l'activitat agrícola i ramadera, de jardins i parcs o de la indústria alimentària.

Nota

  • Els bioresidus alimentaris i de cuina poden procedir de llars, oficines, restaurants, majoristes, menjadors, serveis de restauració col·lectiva i establiments de consum al detall.
bioseguretat bioseguretat

Anàlisi del risc

  • ca  bioseguretat, n f
  • es  bioseguridad, n f
  • fr  biosécurité, n f
  • en  biosecurity, n

Anàlisi del risc

Definición
Conjunt de mesures físiques i de gestió preses en un lloc determinat per a protegir persones o animals de l'entrada i la propagació de malalties infeccioses i parasitàries.
biotecnologia biotecnologia

Anàlisi del risc

  • ca  biotecnologia, n f
  • es  biotecnología, n f
  • fr  biotechnologie, n f
  • en  biotechnology, n

Anàlisi del risc

Definición
Conjunt de tècniques que utilitzen sistemes biològics i organismes vius per a l'obtenció o la modificació de productes comercials d'utilitat o la intervenció en processos per a usos específics.

Nota

  • 1. L'aplicació de la biotecnologia en la producció alimentària planteja reptes socioeconòmics, sanitaris i mediambientals pendents de resoldre.
  • 2. La biotecnologia inclou una àmplia gamma de tecnologies aplicades a l'agricultura, la ramaderia, la silvicultura, la pesca i l'aqüicultura, i l'agroindústria que s'utilitzen amb diverses finalitats, com la millora genètica de plantes i animals per a augmentar-ne el rendiment o l'eficiència; la caracterització i la conservació dels recursos genètics per a l'alimentació i l'agricultura; el diagnòstic de malalties de plantes i animals; el desenvolupament de vacunes, o la producció d'aliments fermentats.
bones pràctiques d'higiene bones pràctiques d'higiene

Conceptes generals

  • ca  bones pràctiques d'higiene, n f pl
  • ca  BPH, n f pl sigla
  • es  buenas prácticas de higiene, n f pl
  • es  BPH, n f pl sigla
  • fr  bonnes pratiques d'hygiène, n f pl
  • fr  BPH, n f pl sigla
  • en  good hygiene practice, n
  • en  GHP, n sigla

Conceptes generals

Definición
Conjunt de regles, procediments i pràctiques destinats a assegurar la seguretat i la higiene en la producció d'un producte alimentari.
bones pràctiques de fabricació bones pràctiques de fabricació

Conceptes generals

  • ca  bones pràctiques de fabricació, n f pl
  • ca  BPF, n f pl sigla
  • es  buenas prácticas de fabricación, n f pl
  • es  BPF, n f pl sigla
  • fr  bonnes pratiques de fabrication, n f pl
  • fr  BPF, n f pl sigla
  • en  good manufacturing practice, n
  • en  GMP, n sigla

Conceptes generals

Definición
Conjunt de regles, procediments i pràctiques destinats a assegurar la qualitat i la seguretat del procés de producció de productes alimentaris.