pagès | pagesa
pagès | pagesa
Conceptes generals
- ca agricultor | agricultora, n m, f
- ca camperol | camperola, n m, f sin. compl.
- ca llaurador | llauradora, n m, f sin. compl.
- ca pagès | pagesa, n m, f sin. compl.
- es agricultor | agricultora, n m, f
- es campesino | campesina, n m, f
- es labrador | labradora, n m, f
- es paisano | paisana, n m, f
- fr agriculteur | agricultrice, n m, f
- fr exploitant agricole | exploitante agricole, n m, f
- en farmer, n
- en peasant, n
Conceptes generals
Definición
Persona que es dedica al conreu de la terra.
part interessada
part interessada
Anàlisi del risc
- ca part interessada, n f
- es grupo de interés, n m
- es parte interesada, n f
- fr partie intéressée, n f
- fr partie prenante, n f
- en interested party, n
- en stakeholder, n
Anàlisi del risc
Definición
Persona física o jurídica que es pot veure afectada o percebre's com a afectada per una decisió o una activitat d'una organització.
partida
partida
Conceptes generals
- ca partida, n f
- es partida, n f
- fr envoi, n m
- en consignment, n
Conceptes generals
Definición
Quantitat d'un gènere que pot ser tractat o transportat d'una manera conjunta i unitària.
pasteurització
pasteurització
Conceptes generals
- ca pasteurització, n f
- es pasteurización, n f
- fr pasteurisation, n f
- en pasteurization, n
Conceptes generals
Definición
Tècnica de conservació d'aliments per inactivació consistent a escalfar un aliment, generalment líquid, a temperatures inferiors als 100ºC durant un període de temps curt i a refredar-lo ràpidament.
Nota
- 1. La pasteurització elimina la totalitat dels microorganismes patògens, però no elimina la totalitat de microorganismes, per això els aliments pasteuritzats tenen una vida útil més curta.
- 2. L'origen del terme pasteurització prové del microbiòleg i químic francès Louis Pasteur, inventor d'aquesta tècnica.
PCC
PCC
Anàlisi del risc
- ca punt de control crític, n m
- ca PCC, n m sigla
- es punto crítico de control, n m
- es punto de control crítico, n m
- es PCC, n m sigla
- fr point de contrôle critique, n m
- fr point de contrôle de maîtrise, n m
- fr CCP, n m sigla
- fr PCC, n m sigla
- en critical control point, n
- en CCP, n sigla
Anàlisi del risc
Definición
Punt de control en què es considera necessari aplicar un control específic per a verificar que un perill alimentari es redueix a un nivell acceptable.
Nota
- 1. La determinació dels punts de control crítics és una de les fases de l'anàlisi de perills i punts de control crític i es duu a terme per mitjà d'un arbre de decisions.
- 2. Per a cada punt de control crític cal definir un límit crític i una mesura correctora.
PCR
PCR
Anàlisi del risc
- ca reacció en cadena per la polimerasa, n f
- ca PCR, n f sigla
- es reacción en cadena por la polimerasa, n f
- es PCR, n f sigla
- fr amplification en chaîne par polymérase, n f
- fr réaction de polymérisation en chaîne, n f
- fr réaction en chaîne par polymérase, n f
- fr ACP, n f sigla
- fr PCR, n f sigla
- en polymerase chain reaction, n
- en PCR, n sigla
Anàlisi del risc
Definición
Tècnica molecular que permet efectuar múltiples còpies d'una seqüència curta d'RNA o de DNA per a facilitar l'anàlisi o la detecció d'una seqüència específica de l'àcid nucleic d'un organisme en un substrat.
Nota
- 1. La reacció en cadena per la polimerasa és una tècnica comuna en els laboratoris de seguretat alimentària que permet detectar i identificar microorganismes a partir del seu material genètic.
- 2. La sigla PCR correspon a la denominació anglesa polymerase chain reaction ('reacció en cadena per la polimerasa').
PCR en temps real
PCR en temps real
Anàlisi del risc
- ca reacció en cadena per la polimerasa en temps real, n f
- ca PCR en temps real, n f sin. compl.
- ca PCR quantitativa en temps real, n f sin. compl.
- ca RQ-PCR, n f sigla
- es PCR en tiempo real, n f
- es reacción en cadena de la polimerasa en tiempo real, n f
- es RQ-PCR, n f sigla
- fr amplification en chaîne par polymérase en temps réel, n f
- fr PCR en temps réel, n f
- fr réaction en chaîne par polymérase en temps réel, n f
- en real-time PCR, n
- en real-time polymerase chain reaction, n
- en real-time quantitative polymerase chain reaction, n
- en RQ-PCR, n sigla
Anàlisi del risc
Definición
Tècnica molecular basada en la reacció en cadena per la polimerasa que permet efectuar múltiples còpies i quantificar simultàniament una seqüència específica d'una mostra de DNA.
Nota
- La sigla RQ-PCR correspon a la denominació anglesa real-time quantitative polymerase chain reaction ('reacció en cadena per la polimerasa en temps real').
PCR quantitativa en temps real
PCR quantitativa en temps real
Anàlisi del risc
- ca reacció en cadena per la polimerasa en temps real, n f
- ca PCR en temps real, n f sin. compl.
- ca PCR quantitativa en temps real, n f sin. compl.
- ca RQ-PCR, n f sigla
- es PCR en tiempo real, n f
- es reacción en cadena de la polimerasa en tiempo real, n f
- es RQ-PCR, n f sigla
- fr amplification en chaîne par polymérase en temps réel, n f
- fr PCR en temps réel, n f
- fr réaction en chaîne par polymérase en temps réel, n f
- en real-time PCR, n
- en real-time polymerase chain reaction, n
- en real-time quantitative polymerase chain reaction, n
- en RQ-PCR, n sigla
Anàlisi del risc
Definición
Tècnica molecular basada en la reacció en cadena per la polimerasa que permet efectuar múltiples còpies i quantificar simultàniament una seqüència específica d'una mostra de DNA.
Nota
- La sigla RQ-PCR correspon a la denominació anglesa real-time quantitative polymerase chain reaction ('reacció en cadena per la polimerasa en temps real').
percentil
percentil
Anàlisi del risc
- ca percentil, n m
- ca centil, n m sin. compl.
- es centil, n m
- es percentil, n m
- fr centile, n m
- en centile, n
- en percentile, n
Anàlisi del risc
Definición
Cadascuna de les divisions produïdes per cent parts exactament iguals en una sèrie de valors numèrics continus que permet, un cop ordenats de menor a major, visualitzar la posició en la qual es troba un percentatge determinat.
percepció de risc
percepció de risc
Anàlisi del risc
- ca percepció de risc, n f
- es percepción de riesgo, n f
- fr perception du risque, n f
- en risk perception, n
Anàlisi del risc
Definición
Punt de vista a través del qual un consumidor interpreta i valora els possibles efectes d'un risc alimentari.