Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Diccionari de seguretat alimentària

Presentación
  • ca  ultrafiltració, n f
  • ca  microfiltració, n f sin. compl.
  • ca  UF, n f sigla
  • es  microfiltración, n f
  • es  ultrafiltración, n f
  • es  UF, n f sigla
  • fr  microfiltration, n f
  • fr  UF, n f
  • fr  ultrafiltration, n f
  • en  microfiltration, n
  • en  ultrafiltration, n
  • en  UF, n sigla

Anàlisi del risc

Definición
Tractament aplicat a determinats aliments líquids consistent a fer-los passar a través d'una membrana amb porus molt petits per a eliminar-ne les impureses i els microorganismes i assegurar-ne la conservació i millorar-ne el valor nutritiu i l'aspecte físic.
ultrafiltració ultrafiltració

Anàlisi del risc

  • ca  ultrafiltració, n f
  • ca  microfiltració, n f sin. compl.
  • ca  UF, n f sigla
  • es  microfiltración, n f
  • es  ultrafiltración, n f
  • es  UF, n f sigla
  • fr  microfiltration, n f
  • fr  UF, n f
  • fr  ultrafiltration, n f
  • en  microfiltration, n
  • en  ultrafiltration, n
  • en  UF, n sigla

Anàlisi del risc

Definición
Tractament aplicat a determinats aliments líquids consistent a fer-los passar a través d'una membrana amb porus molt petits per a eliminar-ne les impureses i els microorganismes i assegurar-ne la conservació i millorar-ne el valor nutritiu i l'aspecte físic.
ultrapasteurització ultrapasteurització

Conceptes generals

  • ca  esterilització UHT, n f
  • ca  ultrapasteurització, n f sin. compl.
  • es  esterilización UHT, n f
  • es  ultrapasteurización, n f
  • fr  procédé UHT, n m
  • fr  stérilisation UHT, n f
  • fr  ultrapasteurisation, n f
  • en  UHT sterilization, n
  • en  ultrapasteurization, n
  • en  UHT sterilisation, n var. ling.
  • en  ultrapasteurisation, n var. ling.

Conceptes generals

Definición
Esterilització d'un aliment líquid consistent a escalfar-lo, directament o indirectament, a temperatures compreses entre 135 °C i 150 °C durant molt poc temps, generalment entre 2 i 10 segons.

Nota

  • 1. Algunes fonts distingeixen entre esterilització UHT i ultrapasteurització i apliquen la forma ultrapasteurització (i la forma anàloga en altres llengües) a una pasteurització elevada, feta a temperatures entre 75 °C i 100 °C.
  • 2. Quan l'esterilització UHT es fa per contacte directe de l'aliment amb vapor d'aigua s'anomena uperització.
  • 3. La sigla UHT de esterilització UHT prové de l'anglès ultra-high temperature ('temperatura ultraalta') o ultra-heat-treated ('tractat a temperatura ultraalta').
ultrasò ultrasò

Conceptes generals

  • ca  ultrasò, n m
  • es  ultrasonido, n m
  • fr  ultrason, n m
  • fr  ultra-son, n m var. ling.
  • en  ultrasound, n

Conceptes generals

Definición
So de freqüència superior a la màxima audible, normalment de més de 20.000 vibracions per segon.

Nota

  • Els ultrasons s'utilitzen com a tècnica de conservació d'aliments, especialment per a la disminució de la concentració de microorganismes i la inhibició de l'activitat enzimàtica. L'ús d'ultrasons en els aliments no n'altera les propietats físiques, químiques ni nutricionals.
uperització uperització

Conceptes generals

  • ca  uperització, n f
  • es  uperización, n f
  • fr  upérisation, n f
  • en  uperization, n
  • en  uperisation, n var. ling.

Conceptes generals

Definición
Modalitat d'esterilització UHT en què l'aliment líquid, prèviament escalfat, s'eleva a una temperatura de 150°C en menys d'un segon mitjançant la injecció directa de vapor i es refreda posteriorment per expansió en una cambra de buit d'una manera sobtada.

Nota

  • La forma uperització és un manlleu de l'anglès uperization, forma creada a partir de ultrapasteurization (en català, ultrapasteurització, substantiu que actualment se sol utilitzar com a sinònim de esterilització UHT, és a dir, com a hiperònim de uperització o, també de vegades, referit a una pasteurització elevada).
utensili utensili

Conceptes generals

  • ca  estri, n m
  • ca  utensili, n m sin. compl.
  • es  utensilio, n m
  • fr  ustensile, n m
  • en  utensil, n

Conceptes generals

Definición
Instrument necessari per al processament d'aliments, l'emmagatzematge, la distribució o la comercialització.

Nota

  • Són exemples d'estris les olles, les cassoles, els pots, els cullerots, els plats, els bols, els ganivets, les culleres, les forquilles, les taules de tallar o els recipients.