RAA
RAA
Perills alimentaris
- ca reacció adversa a aliments, n f
- ca RAA, n f sigla
- es reacción adversa a alimentos, n f
- es reacción adversa a los alimentos, n f
- es reacción adversa alimentaria, n f
- es RAA, n f sigla
- fr réaction alimentaire indésirable, n f
- fr réaction indésirable à un aliment, n f
- fr réaction indésirable aux aliments, n f
- en adverse food reaction, n
- en adverse reaction to food, n
- en adverse reaction to foods, n
- en food adverse reaction, n
- en AFR, n sigla
- en ARF, n sigla
Perills alimentaris
Definición
Resposta clínica anormal atribuïda a la ingestió, el contacte o la inhalació d'un aliment o d'un dels seus derivats, d'un component de l'aliment o d'un additiu alimentari contingut en l'aliment, els quals són innocus per a la majoria de la població.
Nota
- Les reaccions adverses a aliments inclouen les al·lèrgies alimentàries i les intoleràncies alimentàries.
radiació ionitzant
radiació ionitzant
Conceptes generals
- ca radiació ionitzant, n f
- es radiación ionizante, n f
- fr rayonnement ionisant, n m
- en ionizing radiation, n
- en ionising radiation, n var. ling.
Conceptes generals
Definición
Radiació d'un aliment amb raigs gamma, electrons o raigs X durant un temps específic per a millorar-ne la innocuïtat i eliminar o reduir agents perjudicials.
Nota
- 1. La radiació ionitzant permet millorar la seguretat dels aliments, especialment d'aquells que tendeixen a ser consumits crus o que s'han processat poc.
- 2. La tècnica de conservació d'aliments per inactivació basada en la radiació ionitzant s'anomena irradiació.
radiació ultraviolada
radiació ultraviolada
Conceptes generals
- ca radiació ultraviolada, n f
- es radiación ultravioleta, n f
- fr rayonnement ultraviolet, n m
- en ultraviolet radiation, n
Conceptes generals
Definición
Radiació d'un aliment amb raigs ultraviolats durant un temps específic per a millorar-ne la innocuïtat i eliminar o reduir agents perjudicials, i per a millorar la qualitat nutricional de l'aliment.
radioactivitat
radioactivitat
Perills alimentaris
- ca radioactivitat, n f
- es radiactividad, n f
- es radioactividad, n f
- fr radioactivité, n f
- en radioactivity, n
Perills alimentaris
Definición
Procés pel qual determinats isòtops d'alguns elements químics emeten espontàniament partícules o raigs nocius per als éssers vius, a causa de la desintegració del nucli dels seus àtoms.
Nota
- 1. Grup de risc: Qualsevol persona. Determinades persones, com ara membres dels equips de rescats o treballadors de centrals nuclears, poden estar exposats a materials radioactius i a dosis de radiació més elevades. S'ha observat que les afeccions són més greus en infants.
- 2. Presència en els aliments: La radiació que emet la radioactivitat pot arribar a la cadena alimentària de forma natural (és present en el sòl, l'aigua i l'aire) o de forma accidental (en cas de fuita per un accident nuclear o radiològic) i, en funció de l'exposició, hi pot haver cert risc per a la salut del consumidor. En qualsevol cas, es pot acumular en l'aire, el sòl i l'aigua i, consegüentment, en els cultius i en els animals.
- 3. Efectes en la salut humana: L'exposició a la radiació, com a conseqüència de la radioactivitat, pot causar efectes aguts, com l'enrogiment de la pell, la pèrdua de cabells o cremades. Està classificada com a cancerígena per a les persones.
radionúclid
radionúclid
Perills alimentaris
- ca radionúclid, n m
- ca núclid radioactiu, n m sin. compl.
- es nucleido radiactivo, n m
- es nucleido radioactivo, n m
- es radionucleido, n m
- fr nucléide radioactif, n m
- fr radionucléide, n m
- en radioactive nuclide, n
- en radionuclide, n
Perills alimentaris
Definición
Nucli d'un element químic que té la propietat d'emetre radiació en forma de partícules o ones electromagnètiques.
Nota
- 1. Presència en el medi ambient: Els radionúclids són presents de forma natural en el sòl, l'aigua i l'aire, i poden transferir-se als aliments a través dels cultius i els animals.
- 2. Presència en els aliments: En general, els radionúclids són presents en els aliments en concentracions baixes i segures per al consum humà, si bé aquestes concentracions poden variar en funció de la geografia local i, en casos extrems, de situacions d'emergència nuclear.
RAM
RAM
Perills alimentaris
- ca resistència als antimicrobians, n f
- ca resistència microbiana, n f
- ca RAM, n f sigla
- es resistencia a los antimicrobianos, n f
- es resistencia microbiana, n f
- es RAM, n f sigla
- fr résistance aux antimicrobiens, n f
- fr RAM, n f sigla
- en antimicrobial resistance, n
- en AMR, n sigla
Perills alimentaris
Definición
Capacitat natural o adquirida d'un microorganisme per a desenvolupar-se en presència de substàncies dissenyades específicament per a eliminar-lo.
Nota
- La resistència als antimicrobians més habitual és la resistència bacteriana als antibiòtics.
ramaderia
ramaderia
Conceptes generals
- ca ramaderia, n f
- es ganadería, n f
- fr élevage, n m
- en animal husbandry, n
- en livestock, n
Conceptes generals
Definición
Conjunt d'activitats humanes i de tècniques que tenen com a finalitat la cria, l'explotació i el comerç de bestiar i aviram.
ramaderia biològica
ramaderia biològica
Conceptes generals
- ca ramaderia ecològica, n f
- ca ramaderia biològica, n f sin. compl.
- es ganadería biológica, n f
- es ganadería ecológica, n f
- fr élevage bio, n m
- fr élevage biologique, n m
- en organic animal husbandry, n
- en organic husbandry, n
Conceptes generals
Definición
Ramaderia que proporciona als animals una alimentació ecològica, idealment de la mateixa explotació, i un espai adequat pel que fa a les dimensions, la ventilació, la claror i l'accés a l'aire lliure, i que assegura la seva salut per mitjà de la prevenció i d'una selecció adequada de les races i les estirps, amb la finalitat de respectar l'equilibri del medi ambient, aconseguir una gestió sostenible i garantir el benestar dels animals.
Nota
- Els aliments procedents de la ramaderia ecològica, juntament amb els procedents de l'agricultura ecològica, constitueixen els aliments ecològics.
ramaderia ecològica
ramaderia ecològica
Conceptes generals
- ca ramaderia ecològica, n f
- ca ramaderia biològica, n f sin. compl.
- es ganadería biológica, n f
- es ganadería ecológica, n f
- fr élevage bio, n m
- fr élevage biologique, n m
- en organic animal husbandry, n
- en organic husbandry, n
Conceptes generals
Definición
Ramaderia que proporciona als animals una alimentació ecològica, idealment de la mateixa explotació, i un espai adequat pel que fa a les dimensions, la ventilació, la claror i l'accés a l'aire lliure, i que assegura la seva salut per mitjà de la prevenció i d'una selecció adequada de les races i les estirps, amb la finalitat de respectar l'equilibri del medi ambient, aconseguir una gestió sostenible i garantir el benestar dels animals.
Nota
- Els aliments procedents de la ramaderia ecològica, juntament amb els procedents de l'agricultura ecològica, constitueixen els aliments ecològics.
ramaderia intensiva
ramaderia intensiva
Conceptes generals
- ca ramaderia intensiva, n f
- es ganadería intensiva, n f
- fr élevage intensif, n m
- en intensive animal production, n
Conceptes generals
Definición
Ramaderia en la qual s'estabula el ramat i se'l fa viure en condicions creades i controlades artificialment amb l'objectiu d'augmentar la producció en el mínim temps possible.