Com diem en català food truck i street food?

imatge d'un camió de cuina sobre rodes

Amb el bon temps i la calor ve molt més de gust menjar de manera més informal i, si pot ser a la fresca, millor. És per això que darrerament, i especialment en aquesta època de l’any, s’estén el costum de consumir algun tipus de street food comprat en un food truck.

En català, direm que consumim menjar de carrer o cuina de carrer, que comprem en un camió de cuina sobre rodes. També han començat a popularitzar-se altres formes que miren d'esdevenir alternatives populars als manlleus, com ara furgoteca (que s'ha d'entendre com una truncació de furgo- [de furgoneta] i la paraula catalana teca 'menjar' [i no pas del formant -teca, que vol dir 'dipòsit', que en aquest cas no seria adequat]). També es pot fer servir, segons la mena de vehicle, tecabús o gastrobús (amb el formant bus, de autobús).

La cuina sobre rodes, o també restauració sobre rodes, és el servei de restauració que es fa en un vehicle especialment equipat per a cuinar i servir menjar. De manera genèrica, aquest vehicle s’anomena camió, com en la forma anglesa (food truck), la francesa (camion de cuisine de rue) i la castellana (camión de cocina sobre ruedas), tot i que es pot tractar de qualsevol altre tipus de vehicle, com ara una camioneta, una caravana, una furgoneta, etc. Una característica comuna és que generalment el client s’emporta el menjar per a consumir-lo en un altre lloc.

En festivals, fires, aplecs, trobades, etc., són ja habituals aquests vehicles que ofereixen una cuina cada vegada de més qualitat i més especialitzada, de manera que ja no s’hi troba només menjar ràpid (fast food), sinó també plats elaborats, tant tradicionals com de creació o de cuines d’arreu del món, dignes de la més alta gastronomia.

Podeu consultar tots aquests termes al Cercaterm.

 

Bon estiu i bona cuina sobre rodes!

 

Imatge eliminada. Imatge eliminada.