Recerca contra l'Alzheimer

alzheimer

La malaltia d’Alzheimer representa un dels problemes de salut més importants del segle XXI i s’ha convertit en la principal causa de demència en persones de més de 65 anys.

Tot i que és una patologia que no té cura i que els fàrmacs actuals únicament permeten retardar temporalment els efectes del deteriorament cognitiu sense evitar-ne la progressió, ara científics catalans han obert la porta a un futur tractament més eficaç: l’ASS234, una molècula que permet tenir esperances per a un possible ús terapèutic en la malaltia.

Es tracta d’un híbrid de dues molècules ja conegudes: el donepezil, que ja s’utilitza en el tractament pal·liatiu i simptomàtic de l’Alzheimer, i el compost PF9601N, un inhibidor de la monoamina-oxidasa B.

En proves in vitro, l’ASS234 s’ha mostrat capaç de potenciar la funció cognitiva mitjançant l’augment dels nivells d’acetilcolina, un neurotransmissor deficitari en l’Alzheimer, i alhora, d’inhibir l’agregació de la proteïna amiloide β, que és la responsable de la formació de les plaques senils característiques de les persones que pateixen la malaltia.

La molècula és permeable a la barrera hematoencefàlica i els assajos clínics amb els quals s’ha dut a terme la recerca es basen en fàrmacs multipotents, que actuen simultàniament sobre diferents cèl·lules diana de les estructures cerebrals.

Tot i que el treball dels investigadors es troba en les primeres fases, ara cal que algun grup farmacèutic s’interessi per la nova molècula perquè es puguin iniciar les proves en humans.

Us recordem que podeu trobar més termes de l’àmbit al Diccionari de neurociència, al Diccionari de psiquiatria, al Lèxic de fàrmacs i al Cercaterm.