Actualització del Cercaterm (02/10/2018)

Actualització Cercaterm

La darrera actualització del Cercaterm inclou les novetats següents:

Productes terminològics nous

—El diccionari descriptiu Noms de peixos, elaborat per Jordi Lleonart, amb l’assessorament terminològic del TERMCAT i la col·laboració de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans. Conté 481 termes, amb el nom científic, equivalents en castellà, francès, i anglès i, puntualment, també en italià, portuguès i alemany. (Per exemple, joell i veta.)

Arran de la publicació d’aquest diccionari al Cercaterm, s’han estudiat les fitxes de peixos que ja s’hi difonien, cosa que ha comportat la compleció de fitxes de la Consulteca, la validació de fitxes provisionals i la resolució d’incoherències entre dades.

Noves edicions i revisions de productes terminològics ja publicats

—Actualització del Glossari de sabors del món, elaborat pel TERMCAT l’any 2015, amb motiu de la mostra gastronòmica Els sabors del món, i augmentada en les edicions posteriors d’aquesta mostra. (La mostra Els sabors del món, feta amb amb la col·laboració del CNL L’Heura, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Universitat de Barcelona, està dedicada als productes alimentaris i preparacions culinàries que conviuen al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet.) En aquesta nova actualització, s’hi han afegit 11 termes. (Per exemple, cinc espècies i merquén.)

Fitxes de criteris noves

—2 fitxes noves que aporten informació nova o bé que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. (Són les fitxes CRITERI Gestant o mare de substitució o bé gestant o mare subrogada? Pare | mare d’intenció, comitent o subrogador? i CRITERI Poder dur / poder suau o hard power / soft power?) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.

Termes puntuals nous o actualitzats

—95 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 42 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, estrès d’habitatge, en Sociologia i Psicologia, i panzerotti, en Gastronomia.)

• 21 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT amb motiu de treballs en àmbits concrets. (Per exemple, marxa aquàtica, en Esports).

• 32 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització, dintre els quals destaca un grup de 15 fitxes de peixos. (Per exemple, cullereta.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.

 

Aplicació de correccions

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. (Per exemple, s’ha homogeneïtzat el tractament de reemborsament, reembossament, reembors en els diversos diccionaris del TERMCAT.