La terminologia de la gestió ambiental, ara en línia

© Imatge original: iStock / sarawuth702

Amb la voluntat de difondre la terminologia catalana de l’àmbit de la gestió ambiental, el TERMCAT en publica un diccionari en línia de més de 1.600 termes en català, amb els equivalents en castellà, anglès i francès.

El Diccionari de gestió ambiental es va publicar inicialment l’any 1997 en format paper, i representava la primera iniciativa que recollia específicament la terminologia mediambiental bàsica en llengua catalana. L’evolució dels darrers vint anys, però, ha fet necessària una ampliació de l’obra original, que incloïa terminologia de caire genèric relacionada amb l’impacte ambiental i els instruments i mesures de control, i termes més específics vinculats al tractament de les aigües, l’ambient atmosfèric, el patrimoni natural, les radiacions o el soroll i les vibracions.

Els nous sistemes de tractament dels residus, el canvi climàtic, les tècniques de remediació de sòls o la contaminació lumínica exemplifiquen des d’àmbits diferents aquesta necessitat de publicar-ne una nova edició, ara en línia.

L’actualització que es presenta també incorpora termes procedents de les normes UNE-EN ISO 14050 Gestió ambiental. Vocabulari i UNE-EN ISO 14001:2015 Sistemes de gestió ambiental. Requisits amb guia d’ús, traduïdes pel TERMCAT amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La publicació s’ha fet coincidir amb la propera celebració del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el 26 de gener, que té el propòsit de conscienciar la ciutadania en la conservació i protecció del medi.

Acompanya el diccionari una infografia que recull exemples destacats de cada subàrea temàtica, alguns dels quals són neologismes: petjada hídrica, descarbonització, intrusió lumínica, espècie amenaçada, període radioactiu, digestat, fracció resta, millor tècnica disponible, bioremediació, mapa estratègic de soroll...

L’obra ha estat elaborada pel TERMCAT amb la col·laboració d’un ampli equip d’especialistes i assessors, procedents sobretot del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i dels organismes que hi estan adscrits, d’universitats catalanes, d’entitats de recerca i de l’àmbit de la consultoria, i vol ser una eina pràctica de referència per a tots els professionals i estudiants que treballen en l’àmbit de la gestió del medi en empreses, associacions i administracions, així com per al públic en general.

Aquest títol forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que aplega més de cent títols dedicats als més diversos camps d’especialitat.

Podeu consultar aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.