Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Diccionari de relacions internacionals

Diccionari de relacions internacionals - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2023 (Primera edició: 2018)
Amb el suport de: Govern d’Andorra
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció Exterior i Unió Europea

 

El Diccionari de relacions internacionals recull més de 1.300 termes relacionats amb les relacions internacionals i el marc jurídic i competencial dels actors internacionals. Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès, italià, anglès i àrab; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient.

En un món cada vegada més global, marcat per les relacions de diversos tipus d’actors més enllà de les fronteres estatals, s’ha considerat convenient publicar la terminologia d’aquest àmbit. Específicament, aquesta obra recull la terminologia relacionada amb les relacions internacionals i els actors internacionals, així com la terminologia específica del marc jurídic en què actuen aquests actors —és a dir, el dret internacional públic i, en el nostre cas, el dret de la Unió Europea—, i dels àmbits en què s’interrelacionen, com el manteniment de la pau i la seguretat internacionals, els drets humans, l’acció humanitària i la cooperació al desenvolupament, el comerç internacional o la cooperació monetària i financera i les inversions estrangeres. Per acotar la terminologia específica de les relacions internacionals, s’han deixat de banda volgudament els termes de les ciències socials i el dret d’ús més general, i s’han definit únicament els termes que tenen un significat específic en l’àmbit internacional o que són rellevants.

Aquest diccionari, elaborat pel TERMCAT, s’ha dut a terme amb el suport del Govern d’Andorra, amb la col·laboració del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea i un equip de treball format per nombrosos experts de l’àmbit que trobareu referenciats al document Equip de treball.

Des de la pestanya “Consulta de termes” , es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “ Text de la consulta” , en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Pròleg (edició impresa)
Introducció (edició impresa)
Arbre de camp
Bibliografia

Material complementari:
Infografia sobre els actors internacionals (en català)

Actors internacionals

Apunt sobre la terminologia dels actors internacionals

Infografia sobre els drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans (en català). També disponible en castellà i en anglès.

Declaració Universal dels Drets Humans

Infografia sobre la condició de refugiat (en català)

La condició de refugiat

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Amb el suport de:

Govern d'Andorra

 

Amb la col·laboració de:

Departament d'Acció Exterior i Unió Europea

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de relacions internacionals [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/246/>

 

Darrera actualització: 05-04-2024