Back to top
  • ca  saint-paulin [fr], n m
  • es  saint-paulin, n m
  • fr  saint-paulin, n m
  • en  Saint-Paulin, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma i una mica elàstica, amb una crosta llisa de color carabassa, de gust suau, que prové principalment de Bretanya i Normandia i que originàriament es preparava en monestirs trapencs.
  • ca  cambra d'oreig, n f
  • ca  sala d'oreig, n f sin. compl.
  • es  sala de oreo, n f
  • fr  hâloir, n m
  • en  drying-shed, n

Definició
Espai airejat on es produeix l'assecatge de la crosta d'un formatge abans de passar a la cambra de maduració o la cava de maduració.
sala de maduració sala de maduració

  • ca  cambra de maduració, n f
  • ca  sala de maduració, n f sin. compl.
  • es  sala de maduración, n f
  • fr  cave d'affinage, n f
  • en  cheese ripening room, n

Definició
Espai artificial amb unes condicions de temperatura i humitat que afavoreixen la maduració adequada de cada tipus de formatge.
  • ca  salat, n m
  • ca  salament, n m sin. compl.
  • es  salado, n m
  • fr  salage, n m
  • en  salting, n

Definició
Operació consistent a incorporar sal al formatge, que es pot fer en moments diversos i de maneres diverses, per afavorir la formació de la crosta, potenciar-ne els gustos i millorar-ne la conservació en inhibir el creixement de microorganismes.

Nota

  • El salat es pot fer a la quallada, afegint-hi sal amb aigua o xerigot quan els grans de quallada tenen la grandària i la textura adequades; es pot fer cobrint la superfície de la pasta quan s'està escorrent, afegint-hi sal seca a mà, o es pot fer submergint el formatge en salmorra durant un temps, generalment entre sis i dotze hores.
  • ca  salat, n m
  • ca  salament, n m sin. compl.
  • es  salado, n m
  • fr  salage, n m
  • en  salting, n

Definició
Operació consistent a incorporar sal al formatge, que es pot fer en moments diversos i de maneres diverses, per afavorir la formació de la crosta, potenciar-ne els gustos i millorar-ne la conservació en inhibir el creixement de microorganismes.

Nota

  • El salat es pot fer a la quallada, afegint-hi sal amb aigua o xerigot quan els grans de quallada tenen la grandària i la textura adequades; es pot fer cobrint la superfície de la pasta quan s'està escorrent, afegint-hi sal seca a mà, o es pot fer submergint el formatge en salmorra durant un temps, generalment entre sis i dotze hores.
  • ca  salers, n m
  • es  salers, n m
  • fr  salers, n m
  • en  salers, n

Definició
Formatge fet de llet crua de vaca, de pasta premsada no cuita i crosta seca, espessa i florida, originari de la regió francesa de l'Alvèrnia.

Nota

  • El salers es presenta en forma de cilindre de 38 a 48 cm de diàmetre i de 35 a 55 kg de pes.
  • ca  samso, n m
  • es  samsoe, n m
  • fr  samsoë, n m
  • en  Samso, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma, amb alguns ulls, madurat durant un període mínim de tres mesos, amb una crosta de color groc i gust una mica àcid.

Nota

  • La denominació samso prové del nom de l'illa danesa de Samsø.
  • ca  santnectari, n m
  • es  saint-nectaire, n m
  • fr  saint-nectaire, n m
  • en  Saint-Nectaire, n f

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada i textura suau, madurat durant un període de vuit setmanes, amb aroma d'herbes, originari de la vila occitana de Sant Nectari.

Nota

  • El santnectari té una Denominació d'Origen Protegida des de 1996.
  • ca  sbrinz, n m
  • es  sbrinz, n m
  • fr  sbrinz, n m
  • en  sbrinz, n

Definició
Formatge fet amb llet crua de vaca, de pasta dura i de maduració llarga, originari del centre de Suïssa.
  • ca  scamorza, n m/f
  • es  scamorza, n f
  • fr  scamorza, n f
  • it  scamòrza, n f
  • en  scamorza, n

Definició
Formatge semblant a la mozzarella, fet amb llet de vaca o de vaca i de cabra, amb forma de pera, de pasta filada, quallada àcida natural i maduració ràpida, que pot ser fumat.

Nota

  • L'scamorza s'elabora sobretot a les regions dels Abruços i la Campània.