Back to top

Glossari de sabors del món

Presentación
banana mascle banana mascle

Alimentació > Fruita

  • ca  banana mascle, n f
  • ca  plàtan mascle, n m
  • es  plátano grande
  • es  plátano macho
  • fr  banane à cuire
  • fr  banane plantain
  • fr  plantain
  • pt  banana-da-terra
  • en  common plantain
  • en  cooking banana
  • en  plantain

Alimentació > Fruita

Definición
Banana del bananer gros (Musa x paradisiaca), de color verdós i especialment rica en midó, que es menja cuita.
  • ca  bastela, n f
  • es  bastela
  • es  pastilla
  • fr  pastilla
  • en  bastela
  • en  bastila
  • en  pastilla

Gastronomia > Carn

Definición
Pastís de pasta bric, farcit tradicionalment de carn de colomí, ametlles i espècies, que se serveix empolsat de sucre i canyella, i que es menja com a plat principal.

Nota

  • La bastela és un pastís típic del Marroc.
bitxo sec bitxo sec

Alimentació > Condiments

  • ca  bitxo sec, n m
  • en  dried chili, n
  • zh  là jiāo gan

Alimentació > Condiments

Definición
Fruit dessecat de la bitxera, molt usat com a condiment a la cuina xinesa.
bleda xinesa bleda xinesa

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  bleda xinesa, n f
  • es  bok choy
  • es  col china
  • es  pak choi
  • fr  bok choy
  • fr  chou chinois
  • fr  pak-choï
  • it  bok choi
  • it  cavolo cinese
  • it  cavolo sedano
  • it  pak-choi
  • pt  couve chinesa
  • pt  pakchoi
  • en  bok choi
  • en  bok choy
  • en  celery cabbage
  • en  celery mustard
  • en  Chinese cabbage
  • en  Chinese mustard
  • en  pak choi
  • nc  Brassica campestris var. chinensis
  • nc  Brassica rapa var. chinensis

Alimentació > Verdures. Llegums

Definición
Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles oblongues de color verd fosc, disposades lliurement en forma de copa oberta, amb el pecíol blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.
bofrot bofrot

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  bofrot, n m
  • ca  kpof-kpof, n m
  • ca  pof-pof, n m
  • ca  puff-puff, n m
  • en  bofrot
  • en  kpof-kpof
  • en  pof-pof
  • en  puff-puff

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definición
Aperitiu tradicional semblant a un bunyol elaborat a base de farina, sucre, llevat, sal i aigua tèbia, i de vegades també amb mantega, nou moscada o ous i fregit amb oli.

Nota

  • La denominació bofrot és pròpia de Ghana i totes les altres (kpof-kpof, pof-pof, puff-puff) són de Nigèria.
bunyols de llenties i ceba bunyols de llenties i ceba

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  bunyols de llenties i ceba, n m pl
  • fr  piaju
  • en  lentil pakora
  • en  onion lentil fritter
  • en  piaju

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definición
Bunyols elaborats amb llenties, fulles de menta, oli, ceba, pebre i alls, típics de Bangla Desh.
bunyols indis bunyols indis

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  bunyols indis, n m pl
  • es  pakora
  • fr  beignet à l'Indienne
  • en  Indian fritter
  • en  Indian pakora
  • en  pakodi
  • en  pakora

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definición
Bunyols elaborats amb ceba, albergínia, patata, espinacs o altres ingredients, que s'arrebossen amb una massa de farina de cigrons i ou, típics de l'Índia.