Back to top

Glossari de sabors del món

Presentación
cànem de Guinea cànem de Guinea

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  cànem de Guinea, n m
  • ca  hibisc, n m
  • es  aleluya
  • es  flor de Jamaica
  • es  rosa de Jamaica
  • fr  oseille de Guinée
  • fr  oseille rouge
  • en  roselle
  • en  sorrel
  • nc  Hibiscus sabdariffa

Alimentació > Verdures. Llegums

Definición
Planta de la família de les malvàcies, de fulles i flors comestibles.
  • ca  çemen, n m
  • es  çemen
  • fr  çemen
  • en  çemen

Gastronomia > Salses

Definición
Salsa elaborada amb espècies i carn de vedella, normalment de l'espatlla, assecada i tallada, típica de Turquia.

Nota

  • El çemen s'utilitza en la preparació de la pastirma.
chicha camba chicha camba

Alimentació > Begudes > Vins. Caves

  • ca  chicha camba, n f
  • es  chicha camba, n f

Alimentació > Begudes > Vins. Caves

Definición
Beguda refrescant elaborada amb arròs, llet, aigua, sucre i aromatitzada amb canyella o vainilla, típica de Bolívia.
choy sum choy sum

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  choy sum, n m
  • es  choi sum, n m
  • es  choy sum, n m
  • fr  choy sum, n m
  • en  Chinese flowering cabbage, n
  • en  choi sum, n
  • en  choy sum, n
  • zh  cài xīn, n
  • nc  Brassica rapa var. parachinensis

Alimentació > Verdures. Llegums

Definición
Verdura de fulla verda de la família de la bleda xinesa i la col xinesa.

Nota

  • 1. La denominació choy sum, comuna a moltes llengües, és una transliteració de la pronúncia en xinès cantonès.
  • 2. El choy sum és un ingredient del plat xiitake amb choy sum (vegeu-ne la fitxa).
cinc espècies cinc espècies

Alimentació > Condiments

  • ca  cinc espècies, n f pl
  • ca  pols de cinc espècies, n f
  • es  cinco especias, n f pl
  • es  polvo de cinco especias, n m
  • fr  cinq épices, n f pl
  • fr  cinq parfums, n m pl
  • fr  poudre de cinq parfums, n f
  • en  Chinese five spices, n pl
  • en  five-spice powder, n
  • zh  wǔ xiāng

Alimentació > Condiments

Definición
Barreja d'espècies moltes que inclou llavors de fonoll, anís estrellat, clavell d'espècia, canyella i pebre de Sichuan, que es fa servir a la cuina xinesa.

Nota

  • Les cinc espècies és una barreja que incorpora els cinc gustos primaris: dolç, àcid, salat, umami i amargant.
cogombre tropical cogombre tropical

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  cogombre tropical, n m
  • es  balsamina
  • es  bálsamo
  • es  calaica
  • es  cundeamor
  • es  karela
  • es  melón amargo
  • es  sorosí
  • fr  concombre africain
  • fr  concombre amer
  • fr  courge amère
  • fr  margose
  • fr  melon amer
  • fr  momordique balsamine
  • fr  paroka
  • fr  poire de merveille
  • pt  melao de San Caetano
  • en  African cucumber
  • en  balsam pear
  • en  bitter cucumber
  • en  bitter gourd
  • en  bitter melon
  • en  la-kwa

Alimentació > Verdures. Llegums

Definición
Fruit del cogombre tropical, allargat i verrucós, verd i amb llavors blanques quan és immadur i groc o ataronjat i amb llavors vermelles quan és madur, de gust amarg, que s'utilitza en cuina i amb finalitats terapèutiques.
col xinesa col xinesa

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  col xinesa, n f
  • es  col china
  • es  pe-tsai
  • fr  chou chinois
  • fr  chou de Shanton
  • fr  pé-tsaï
  • it  cavolo cinese
  • pt  couve chinesa
  • en  celery cabbage
  • en  Chinese cabbage
  • en  napa
  • en  pe-tsai
  • nc  Brassica campestris var. pekinensis
  • nc  Brassica rapa var. pekinensis

Alimentació > Verdures. Llegums

Definición
Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles allargades, dentades i lleugerament arrugades, de color verd clar, disposades en forma de cabdell oblong, amb el limbe que es prolonga fins a la base del pecíol, alat, blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.
corviche [es] corviche [es]

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  corviche [es], n m
  • es  corviche

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definición
Croqueta feta d'una pasta a base de plàtan verd, farcida d'una barreja de ceba, pebrot, all, cacauet molt i peix, i fregida.

Nota

  • Els corviches són típics de l'Equador.
crestes japoneses crestes japoneses

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  crestes japoneses, n f pl
  • es  empanadillas japonesas
  • es  gyoza
  • en  gyoza

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definición
Crestes farcides de carn o de marisc, col, cibulet, gingebre i all, entre altres ingredients, típiques de la cuina japonesa.
cuñapé cuñapé

Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

  • ca  cuñapé, n m
  • es  cuñapé, n m
  • fr  cuñapé, n m
  • en  cuñapé, n

Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

Definición
Pastisset elaborat amb iuca, sal i formatge, típic de Bolívia.