Back to top

Glossari de sabors del món

Presentación
pa indi de festa pa indi de festa

Gastronomia > Entrants. Aperitius, Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

  • ca  pa indi de festa, n m
  • ca  pa indi fregit, n m
  • ca  poori, n m sin. compl.
  • ca  puri, n m sin. compl.
  • es  pan frito hindú, n m
  • es  poori, n m
  • es  puri, n m
  • fr  boori, n m
  • fr  pain frit indien, n m
  • fr  pain frit soufflé, n m
  • fr  pain soufflé indien, n m
  • fr  poori, n m
  • fr  puri, n m
  • en  deep-fried Indian bread, n
  • en  poori, n
  • en  puri, n

Gastronomia > Entrants. Aperitius, Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

Definición
Pa sense llevat, de forma circular plana, de la mida d'una mà, ben fregit en oli vegetal, que es menja calent acompanyat d'alguna salsa, com a aperitiu o àpat lleuger, en dies de festa o en celebracions especials.
pa indi fregit pa indi fregit

Gastronomia > Entrants. Aperitius, Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

  • ca  pa indi de festa, n m
  • ca  pa indi fregit, n m
  • ca  poori, n m sin. compl.
  • ca  puri, n m sin. compl.
  • es  pan frito hindú, n m
  • es  poori, n m
  • es  puri, n m
  • fr  boori, n m
  • fr  pain frit indien, n m
  • fr  pain frit soufflé, n m
  • fr  pain soufflé indien, n m
  • fr  poori, n m
  • fr  puri, n m
  • en  deep-fried Indian bread, n
  • en  poori, n
  • en  puri, n

Gastronomia > Entrants. Aperitius, Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria

Definición
Pa sense llevat, de forma circular plana, de la mida d'una mà, ben fregit en oli vegetal, que es menja calent acompanyat d'alguna salsa, com a aperitiu o àpat lleuger, en dies de festa o en celebracions especials.
pa paratha farcit de llegums pa paratha farcit de llegums

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  pa paratha farcit de llegums, n m
  • ca  dal paratha, n m sin. compl.
  • fr  dal paratha, n m
  • en  dal paratha, n

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definición
Elaboració típica del nord-oest i de l'oest de l'Índia que consisteix en pa paratha farcit d'algun llegum, habitualment llenties, bullit, especiat i triturat.
panela panela

Alimentació > Ultramarins

  • ca  panela, n f
  • es  azúcar panela, n m
  • es  chancaca, n f
  • es  panela, n f
  • es  papelón, n m
  • es  rapadura, n f

Alimentació > Ultramarins

Definición
Sucre de canya sense refinar que s'obté per evaporació dels sucs de la canya i la cristal·lització de la sacarosa, típic de l'Amèrica del Sud.

Nota

  • La panela es comercialitza líquida, granulada o en blocs en forma de prisma o de con truncat.
pastirma pastirma

Alimentació > Carn i derivats

  • ca  pastirma, n f
  • es  pastirma
  • fr  pastirma
  • en  pastirma

Alimentació > Carn i derivats

Definición
Carn de vedella curada amb all, sal i pebre.

Nota

  • La pastirma és típica de la cuina de molts països de l'Orient Mitjà.
patacón patacón

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  patacón, n m
  • ca  tostón, n m
  • es  patacón
  • es  tostón

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definición
Menja elaborada a base de trossos de plàtan mascle fregit, típic d'alguns països de l'Amèrica central.

Nota

  • La denominació patacón és pròpia de Colòmbia, Panamà, Perú o l'Equador, i la denominació tostón és pròpia de Nicaragua, Honduras, Guatemala, Puerto Rico o Veneçuela. Aquesta menja rep altres denominacions en altres zones, per exemple, a Haití s'anomena banan peze.
pedrers amb pebrot pedrers amb pebrot

Gastronomia > Carn

  • ca  pedrers amb pebrot, n m pl
  • en  gizzard skewers
  • en  Nigerian peppered gizzards
  • en  nze-nze

Gastronomia > Carn

Definición
Plat elaborat amb pedrers, sal, pebrot verd, pebrot vermell, ceba, curri, farigola, oli i pastilla de brou, típic de la cuina nigeriana.
pell de tofu pell de tofu

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  pell de tofu, n f
  • es  nata de soja, n f
  • es  piel de soja, n f
  • es  piel de tofu, n f
  • es  yuba, n f
  • fr  feuille de tofu, n f
  • fr  peau de tofu, n f
  • it  pelle di tofu, n f
  • it  yuba, n m
  • pt  casca de tofu, n f
  • pt  yuba, n f
  • en  bean curd sheet, n
  • en  bean curd skin, n
  • en  tofu skin, n
  • en  yuba, n
  • zh  fǔzhú, n

Alimentació > Verdures. Llegums

Definición
Producte derivat de la soia, elaborat a partir de la cocció de la llet de soia, que se sol vendre deshidratat.

Nota

  • La pell de tofu és un ingredient del plat pell de tofu amb cacauets pelats (vegeu-ne la fitxa).
pell de tofu amb cacauets pelats pell de tofu amb cacauets pelats

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  pell de tofu amb cacauets pelats
  • zh  fǔzhú huāshēng mǐ

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Nota

  • Vegeu el terme pell de tofu.
picaron picaron

Gastronomia > Entrants. Aperitius, Gastronomia > Postres

  • ca  picaron, n m
  • es  picarón, n m
  • fr  picaron, n m
  • en  picaron, n

Gastronomia > Entrants. Aperitius, Gastronomia > Postres

Definición
Anella feta d'una pasta de farina, ous, llet, sucre i, de vegades, moniato o carbassa, fregida, que es menja acompanyada de xarop, com a aperitiu o com a postres, típica del Perú.