#termedelasetmana: malaltia d'Alzheimer

malalatia de l'Alzheimer

El 21 de setembre es commemora arreu el Dia Internacional de l'Alzheimer. La proposta és que durant tot el mes de setembre es duguin a terme accions per donar suport a la recerca i al tractament de la malaltia, que té una incidència considerable, i el dia 21 és el moment més destacat. Des del TERMCAT ens hi afegim amb el nostre #termedelasetmana, que és, evidentment, malaltia d'Alzheimer.

Es tracta d'un tipus de demència progressiva, de causa orgànica, caracteritzada per un dèficit de memòria que evoluciona cap a un deteriorament cognitiu global de les funcions superiors, cosa que determina la desadaptació social de la persona. El tractament a les persones afectades reclama una aproximació des de l'atenció integrada, de caràcter multidisciplinari. Per això trobareu diverses fitxes sobre el terme en els materials que consulta el Cercaterm, provinents de materials com el Diccionari de neurociència, el Diccionari de psiquiatria, el Diccionari de serveis socials o el Diccionari de fisioteràpia.

Des del punt de vista lingüístic, el terme es designa amb les formes malaltia d’Alzheimer o demència de tipus Alzheimer, en referència al cognom del metge alemany Alois Alzheimer. Com en la majoria dels termes creats a partir d'un nom propi, no es fa cap modificació ni adaptació en la grafia del nom. Ara bé, en contextos de divulgació, és habitual la reducció a alzheimer (en expressions com ara “fa temps que té alzheimer”): en aquest cas, es recomana que el mot s'escrigui en minúscula, atès que es fa servir com qualsevol altre nom de la llengua o, en el mateix àmbit, com qualsevol altre nom de malaltia (càncer, grip, pneumònia, etc.).

Per a més informació sobre aquest terme, podeu consultar també l'apunt Recerca contra la malaltia d'Alzheimer, on trobareu molta altra terminologia que s'hi relaciona.

(Font: TERMCAT)