Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "alimentar" dins totes les àrees temàtiques

alimentar-se alimentar-se

<Endocrinologia i nutrició>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  alimentar-se, v intr pron

<Endocrinologia i nutrició>

Definició
Prendre aliment, sustentar-se.
brot d'origen alimentari brot d'origen alimentari

<Ciències de la salut > Sanitat. Salut pública>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  brot d'origen alimentari, n m
  • ca  BOA, n m sigla
  • es  brote alimentario, n m
  • es  brote de enfermedad de origen alimentario, n m
  • es  brote de enfermedad transmitida por alimentos, n m
  • es  brote de origen alimentario, n m
  • es  BOA, n m sigla
  • fr  éclosion d'origine alimentaire, n f
  • fr  éclosion de maladie d'origine alimentaire, n f
  • fr  flambée d'origine alimentaire, n f
  • fr  flambée de maladie d'origine alimentaire, n f
  • fr  foyer épidémique d'origine alimentaire, n m
  • fr  toxi-infection alimentaire collective, n f
  • fr  TIAC, n f sigla
  • it  focolaio di origine alimentare, n m
  • pt  surto de origem alimentar, n m
  • en  food outbreak, n
  • en  foodborne disease outbreak, n
  • en  foodborne illness outbreak, n
  • en  foodborne outbreak, n
  • en  FBO, n sigla
  • de  lebensmittelbedingter Krankheitsausbruch, n m

<Ciències de la salut > Sanitat. Salut pública>

Definició
Aparició inesperada d'una malaltia en dues o més persones després d'ingerir un mateix aliment que, d'acord amb les proves epidemiològiques, contenia un agent perjudicial.

Nota

  • 1. Un brot d'origen alimentari sovint és degut a l'ús de matèries primeres contaminades, a la no aplicació de les bones pràctiques d'higiene o a la contaminació creuada.
  • 2. Els brots d'origen alimentari es consideren malalties de declaració obligatòria.