Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "calamarsada" dins totes les àrees temàtiques

altura de pas altura de pas

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  altura de pas, n f
  • es  altura de paso, n f
  • es  cabezada, n f
  • es  calabazada, n f
  • es  altura libre, n f sin. compl.
  • fr  échappée, n f
  • fr  échappement, n m
  • fr  hauteur de passage, n f
  • fr  hauteur libre, n f
  • en  head room, n
  • en  head way, n
  • eu  garaiera libre, n
  • eu  pasatzeko garaiera, n

<Fusteria > Construccions>

arròs amb calamarsets, gambes i musclos pelats arròs amb calamarsets, gambes i musclos pelats

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs amb calamarsets, gambes i musclos pelats
  • es  arroz con calamarcitos, gambas y mejillones pelados
  • fr  riz aux petits calmars, aux crevettes et aux moules décoqués
  • it  riso con calamaretti, gamberi e cozze sgusciate
  • en  rice with small squids, shrimps and shelled mussels
  • de  Reis mit kleinen Tintenfischen, Garnelen und ausgelösten Miesmuscheln

<Plats a la carta. Arrossos>

arròs amb carxofes i calamarsons arròs amb carxofes i calamarsons

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs amb carxofes i calamarsons
  • es  arroz con alcachofas y chipirones
  • fr  riz aux artichauts et aux encornets
  • it  riso con carciofi e calamaretti
  • en  rice with artichokes and small squids
  • de  Reis mit Artischocken und kleinen Tintenfischen

<Plats a la carta. Arrossos>

arròs negre amb calamarsons arròs negre amb calamarsons

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs negre amb calamarsons
  • es  arroz negro con chipirones
  • fr  riz noir aux encornets (sorte de paella à l'encre de calmar)
  • it  riso nero con calamaretti (tipo di paella al nero di calamaro)
  • en  black rice with small squids (kind of paella cooked in squid ink)
  • de  schwarzer Reis mit kleinen Tintenfischen (in Tintenfischtinte gekochte Paella)

<Plats a la carta. Arrossos>

base malaparellada base malaparellada

<Ciències de la vida > Genètica>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  base malaparellada, n f
  • es  base malapareada
  • en  mismatched base
  • en  mispaired base

<Ciències de la vida > Genètica>

Definició
Base de DNA o d'RNA que ha quedat malaparellada per manca de complementarietat.
base malaparellada base malaparellada

<.FITXA REVISADA>, <Genètica molecular>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  base malaparellada, n f
  • es  base malapareada, n f
  • fr  base mésappariée, n f
  • en  mismatched base, n
  • en  mispaired base, n

<.FITXA REVISADA>, <Genètica molecular>

Definició
Base de DNA o d'RNA que ha quedat malaparellada per manca de complementarietat.
calamarera calamarera

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  calamarera, n f
  • es  guadaña
  • es  jibionera
  • es  potera

<Pesca>

Definició
Ormeig de pesca format per una barreta de plom armada d'agulles que, posada al cap d'un volantí, serveix per a pescar calamars des d'una embarcació.
calamarsó calamarsó

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  calamarsó, n m
  • ca  calamarí, n m sin. compl.
  • es  chipirón, n m
  • es  puntilla, n f sin. compl.
  • fr  petit calmar, n m
  • fr  petit encornet, n m
  • pt  lulinha, n f
  • en  small squid, n

<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Peixateria>

calamarsó calamarsó

<Física > Meteorologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Politècnica de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

JORGE SÁNCHEZ, Joan; RIVERA AMORES, Joan Josep. Diccionari de meteorologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/249/>

  • ca  calamarsó, n m

<Meteorologia > Variable atmosfèrica > Hidrometeor > Precipitació>

Definició
Calamarsa de grans molt petits.
calamarsó calamarsó

<Ciències de la Terra>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Politècnica de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

JORGE SÁNCHEZ, Joan; RIVERA AMORES, Joan Josep. Diccionari de meteorologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/249/>

  • ca  calamarsó, n m

<Meteorologia > Variable atmosfèrica > Hidrometeor > Precipitació>

Definició
Calamarsa de grans molt petits.