Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "geo-" dins totes les àrees temàtiques

0 CRITERI organisme modificat genèticament, organisme genèticament modificat, OMG, OGM o organisme transgènic? 0 CRITERI organisme modificat genèticament, organisme genèticament modificat, OMG, OGM o organisme transgènic?

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI organisme modificat genèticament, organisme genèticament modificat, OMG, OGM o organisme transgènic?
  • es  (organisme modificat genèticament) organismo genéticamente modificado, n m
  • es  (organisme modificat genèticament) organismo modificado genéticamente, n m
  • es  (organisme transgènic) organismo transgénico, n m
  • es  (organisme modificat genèticament) OGM, n m sigla
  • es  (organisme modificat genèticament) OMG, n m sigla
  • fr  (organisme modificat genèticament) organisme génétiquement modifié, n m
  • fr  (organisme transgènic) organisme transgénique, n m
  • fr  (organisme modificat genèticament) OGM, n m sigla
  • it  (organisme modificat genèticament) organismo geneticamente modificato, n m
  • it  (organisme transgènic) organismo transgenico, n m
  • it  (organisme modificat genèticament) OGM, n m sigla
  • en  (organisme modificat genèticament) genetically engineered organism, n
  • en  (organisme modificat genèticament) genetically modified organism, n
  • en  (organisme transgènic) transgenic organism, n
  • en  (organisme transgènic) transgenic species, n
  • en  (organisme modificat genèticament) GEO, n sigla
  • en  (organisme modificat genèticament) GMO, n sigla
  • de  (organisme modificat genèticament) gentechnisch veränderter Organismus, n m
  • de  (organisme transgènic) transgener Organismus, n m
  • de  (organisme modificat genèticament) GVO, n m sigla

<Ciències de la vida > Genètica>

Definició
Tant organisme modificat genèticament i la sigla OMG com organisme transgènic (tots tres, noms masculins) es consideren formes adequades, encara que tenen significats diferents; en canvi, no es consideren adequades la forma *organisme genèticament modificat i la sigla *OGM.

- Un organisme modificat genèticament, o la sigla OMG corresponent (totes dues, formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT), és un organisme viu al qual s'ha canviat el patrimoni gènic mitjançant tècniques d'enginyeria genètica, ja sigui per la modificació dels gens propis o per la introducció de gens aliens, amb l'objectiu de donar-li unes propietats noves.
. Els motius de la tria d'aquestes formes en comptes de *organisme genèticament modificat (i la sigla corresponent *OGM) són els següents:
(1) Tenen més suport entre els especialistes consultats.
(2) Segueixen l'ordre dels constituents més normal en català, de manera que donen lloc a denominacions més neutres (les formes amb l'adverbi anteposat possiblement s'han creat per mimetisme de l'anglès).
(3) En una forma negativa hipotètica, l'ordre habitual seria organisme no modificat genèticament i no *organisme genèticament no modificat, cosa que fa pensar que la proposta més adequada en català és organisme modificat genèticament., amb la sigla corresponent OMG.
. Els equivalents castellans són organismo genéticamente modificado, organismo modificado genéticamente i les sigles OGM i OMG; els francesos, organisme génétiquement modifié i la sigla OGM; els italians, organismo geneticamente modificato i la sigla OGM; els anglesos, genetically engineered organism, genetically modified organism i les sigles GEO i GMO, i els alemanys, gentechnisch veränderter Organismus i la sigla GVO.

- Un organisme transgènic (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) fa referència a un organisme modificat genèticament en el genoma del qual s'ha introduït DNA d'una altra espècie.
. L'equivalent castellà és organismo transgénico; el francès, organisme transgénique; l'italià, organismo transgenico; els anglesos, transgenic organism i transgenic species, i l'alemany, transgener Organismus.

Nota

  • 1. El Consell Supervisor del TERMCAT també ha aprovat els termes relacionats aliment modificat genèticament i aliment transgènic. (Vegeu la fitxa CRITERI Aliment modificat genèticament, aliment genèticament modificat o aliment transgènic?)
  • 2. Podeu consultar les fitxes completes de organisme modificat genèticament i organisme transgènic al Cercaterm i la Neoloteca, i també el document de criteri original, Aliments modificats transgènicament i aliments transgènics, en l'apartat "La finestra neològica" del web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/17/).
òrbita geoestacionària òrbita geoestacionària

<TIC > Telecomunicacions>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de telecomunicacions [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/235/>
Aquesta obra recull com a accepcions d'un sol terme els significats que tenen una mateixa denominació.

Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'han suprimit del tot o en part algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  òrbita geoestacionària, n f
  • ca  GEO, n f sigla
  • es  órbita geoestacionaria
  • es  GEO sigla
  • en  geostationary orbit
  • en  GEO sigla

<Telecomunicacions > Sistemes i serveis de telecomunicació>

Definició
Òrbita descrita per un satèl·lit que alhora segueix una òrbita circular, equatorial i geosíncrona. La principal característica d'aquesta òrbita és que des de la Terra un satèl·lit es veu com un punt fix al cel, d'especial interès per als serveis de radiodifusió per satèl·lit que no hauran de reorientar constantment les antenes de terra. Aquesta òrbita és única i es troba situada a 36.786 quilòmetres de la Terra. Només calen tres satèl·lits en òrbita geoestacionària per donar cobertura a tot el globus terrestre excepte les latituds superiors a 76º nord i sud. Entre els principals inconvenients d'aquest tipus d'òrbites es pot destacar l'elevada distància a què es troba de la Terra, que obliga a transmetre amb molta potència per pal·liar els efectes de l'atenuació, i els elevats retards que sofreixen les comunicacions. Aquests inconvenients es poden solucionar utilitzant altres tipus d'òrbites, com les ^òrbites el·líptiques^, amb inclinació i excentricitat elevades, i les òrbites ^LEO^.

Nota

  • La sigla GEO correspon a la denominació anglesa geostationary orbit.
òrbita geosíncrona òrbita geosíncrona

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  òrbita geosíncrona, n f
  • ca  GEO 2, n f sin. compl.
  • ca  òrbita geosincrònica, n f sin. compl.
  • es  órbita geosíncrona
  • es  GEO sin. compl.
  • es  órbita geosincrónica sin. compl.
  • en  geosynchronous orbit
  • en  GEO sin. compl.

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Òrbites>

Definició
Òrbita al voltant de la Terra, a una distància d'uns 35800 km, en la qual un satèl·lit viatja generalment en direcció oest-est i amb un període orbital igual a la rotació de la Terra en el seu eix, de manera que el giny sempre retorna a la mateixa hora del dia a la mateixa posició en el cel d'un observador terrestre.

Quan la inclinació del pla orbital és zero (coincident amb l'equador), s'anomena òrbita geoestacionària.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6
òrbita geosíncrona òrbita geosíncrona

<Geografia > Disciplines cartogràfiques>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  òrbita geosíncrona, n f
  • ca  GEO 2, n f sin. compl.
  • ca  òrbita geosincrònica, n f sin. compl.
  • es  órbita geosíncrona
  • es  GEO sin. compl.
  • es  órbita geosincrónica sin. compl.
  • en  geosynchronous orbit
  • en  GEO sin. compl.

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Òrbites>

Definició
Òrbita al voltant de la Terra, a una distància d'uns 35800 km, en la qual un satèl·lit viatja generalment en direcció oest-est i amb un període orbital igual a la rotació de la Terra en el seu eix, de manera que el giny sempre retorna a la mateixa hora del dia a la mateixa posició en el cel d'un observador terrestre.

Quan la inclinació del pla orbital és zero (coincident amb l'equador), s'anomena òrbita geoestacionària.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6
òrbita geosíncrona òrbita geosíncrona

<Ciències de la Terra>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  òrbita geosíncrona, n f
  • ca  GEO 2, n f sin. compl.
  • ca  òrbita geosincrònica, n f sin. compl.
  • es  órbita geosíncrona
  • es  GEO sin. compl.
  • es  órbita geosincrónica sin. compl.
  • en  geosynchronous orbit
  • en  GEO sin. compl.

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Òrbites>

Definició
Òrbita al voltant de la Terra, a una distància d'uns 35800 km, en la qual un satèl·lit viatja generalment en direcció oest-est i amb un període orbital igual a la rotació de la Terra en el seu eix, de manera que el giny sempre retorna a la mateixa hora del dia a la mateixa posició en el cel d'un observador terrestre.

Quan la inclinació del pla orbital és zero (coincident amb l'equador), s'anomena òrbita geoestacionària.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6
Astrium GEO-Information Services Astrium GEO-Information Services

<Ciències de la Terra>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  Astrium GEO-Information Services, n m

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Institucions, instal·lacions i centres>

Definició
Divisió de l'empresa Astrium, creada el gener de 2011 com a única estructura operativa de gestió d'imatges i serveis formada per les empreses Infoterra i Spot Image.

Entre altres funcions, participa en la gestió del satèl·lit TerraSAR-X i d'altres com els SPOT i també en la distribució de les seves imatges. També desenvolupa aplicacions diverses relacionades amb els sectors agrícola, militar, etc.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6
Astrium GEO-Information Services Astrium GEO-Information Services

<Geografia > Disciplines cartogràfiques>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  Astrium GEO-Information Services, n m

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Institucions, instal·lacions i centres>

Definició
Divisió de l'empresa Astrium, creada el gener de 2011 com a única estructura operativa de gestió d'imatges i serveis formada per les empreses Infoterra i Spot Image.

Entre altres funcions, participa en la gestió del satèl·lit TerraSAR-X i d'altres com els SPOT i també en la distribució de les seves imatges. També desenvolupa aplicacions diverses relacionades amb els sectors agrícola, militar, etc.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6
Astrium GEO-Information Services Astrium GEO-Information Services

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  Astrium GEO-Information Services, n m

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Institucions, instal·lacions i centres>

Definició
Divisió de l'empresa Astrium, creada el gener de 2011 com a única estructura operativa de gestió d'imatges i serveis formada per les empreses Infoterra i Spot Image.

Entre altres funcions, participa en la gestió del satèl·lit TerraSAR-X i d'altres com els SPOT i també en la distribució de les seves imatges. També desenvolupa aplicacions diverses relacionades amb els sectors agrícola, militar, etc.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6
enginyeria climàtica enginyeria climàtica

<Medi ambient > Gestió ambiental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  enginyeria climàtica, n f
  • ca  geoenginyeria, n f sin. compl.
  • es  geoingeniería
  • es  ingeniería climática
  • fr  géo-ingénierie
  • fr  ingénierie climatique
  • en  climate engineering
  • en  geoengineering

<Medi ambient > Gestió ambiental>

Definició
Enginyeria que s'ocupa de posar en marxa mitjans per tal d'influir deliberadament sobre el clima terrestre, de tal manera que quedin contrarestats els efectes de l'escalfament global.
enginyeria climàtica enginyeria climàtica

<Medi ambient > Gestió ambiental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  enginyeria climàtica, n f
  • ca  geoenginyeria, n f sin. compl.
  • es  geoingeniería
  • es  ingeniería climática
  • fr  géo-ingénierie
  • fr  ingénierie climatique
  • en  climate engineering
  • en  geoengineering

<Medi ambient > Gestió ambiental>

Definició
Enginyeria que s'ocupa de posar en marxa mitjans per tal d'influir deliberadament sobre el clima terrestre, de tal manera que quedin contrarestats els efectes de l'escalfament global.