Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "matinada" dins totes les àrees temàtiques

afinada afinada

<Esport > Atletisme > Curses populars>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de les curses populars [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/215/>

  • ca  afinada, n f
  • ca  afinament, n m
  • ca  posada a punt, n f
  • es  afinamiento, n m
  • es  puesta a punto, n f
  • fr  affûtage, n m
  • fr  ralentissement, n m
  • it  scarico, n m
  • en  taper, n
  • en  tapering, n

<Curses populars > Entrenament>

Definició
Reducció de la càrrega total d'entrenament en el període precedent a una competició, que té com a objectiu disminuir l'estrès físic i psicològic del corredor i incrementar-ne el rendiment.
afinada afinada

<01 Conceptes generals de l'esport>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  afinada, n f
  • ca  afinament, n m
  • ca  posada a punt, n f
  • es  afinamiento, n m
  • es  puesta a punto, n f
  • fr  affûtage, n m
  • fr  ralentissement, n m
  • it  scarico, n m
  • en  taper, n
  • en  tapering, n

<Esport > 01 Conceptes generals de l'esport>

Definició
Reducció de la càrrega d'entrenament en el període precedent a una competició, que té com a objectiu disminuir l'estrès físic i psicològic de l'esportista i incrementar-ne el rendiment.
all cremat all cremat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  all cremat
  • es  ajo quemado (plato típico de la cocina marinera)
  • fr  ail brûlé (plat typique de la cuisine de marins)
  • it  aglio fritto (piatto tipico della cucina marinara)
  • en  burnt garlic (a typical fishermen's dish)
  • de  gebrannter Knoblauch

<Plats a la carta. Peix i marisc>

amanida de pedrers amb xips de moniato i magrana marinada amb moscatell amanida de pedrers amb xips de moniato i magrana marinada amb moscatell

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de pedrers amb xips de moniato i magrana marinada amb moscatell
  • es  ensalada de mollejas con chips de boniato y granada marinada al moscatel
  • fr  salade de gésiers aux chips de patate douce et à la grenade marinée au muscat
  • it  insalata di ventrigli con chips di patata americana e melagrana marinata nel moscato
  • en  gizzard salad with sweet potato crisps and pomegranate marinated with muscatel
  • de  Kaumagensalat mit Süßkartoffelchips und Granatapfel in Muskatellermarinade

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de peix marinat amanida de peix marinat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de peix marinat
  • es  ensalada de pescado marinado
  • fr  salade de poisson mariné
  • it  insalata di pesce marinato
  • en  marinated fish salad
  • de  Salat mit mariniertem Fisch

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de perdiu roja escabetxada amanida de perdiu roja escabetxada

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de perdiu roja escabetxada
  • es  ensalada de perdiz roja escabechada
  • fr  salade de perdrix rouge en escabèche
  • it  insalata di pernice rossa marinata
  • en  pickled red-legged partridge salad
  • de  Salat mit mariniertem roten Rebhuhn

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de salmó marinat amanida de salmó marinat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de salmó marinat
  • es  ensalada de salmón marinado
  • fr  salade de saumon mariné
  • it  insalata di salmone marinato
  • en  marinated salmon salad
  • de  Salat mit mariniertem Lachs

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de tonyina marinada amb soia i formatge fresc d'untar amanida de tonyina marinada amb soia i formatge fresc d'untar

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de tonyina marinada amb soia i formatge fresc d'untar
  • es  ensalada de atún marinado con soja y queso fresco de untar
  • fr  salade de thon mariné à la soja et de fromage frais à la crème
  • it  insalata di tonno marinato con soia e vellutata di formaggio fresco
  • en  soya marinated tuna with cream cheese salad
  • de  Salat mit in Soja mariniertem Thunfisch und frischem Streichkäse

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida marinera amanida marinera

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida marinera
  • es  ensalada marinera
  • fr  salade marinière
  • it  insalata marinara
  • en  salad à la marinière
  • de  Salat nach Seemannsart

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

ametla laminada ametla laminada

<Indústria / Alimentació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, procedeix de l'obra següent:

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Portal terminològic valencià [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2023.
<http://www.avl.gva.es/lexicval/ptv>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  ametla laminada, n f
  • es  almendra fileteada
  • es  almendra laminada
  • fr  amande laminée
  • en  sliced almond
  • en  slivered almond

<Indústria / Alimentació>

Definició
Ametla pelada, crua i partida en làmines molt fines, usada especialment en rebosteria.