Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "mató" dins totes les àrees temàtiques

mató mató

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  mató, n m
  • ca  brossat, n m sin. compl.
  • ca  brull, n m sin. compl.
  • ca  recuit, n m sin. compl.
  • es  requesón
  • fr  fromage blanc
  • en  cottage cheese

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

mató mató

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  mató
  • es  requesón
  • fr  fromage blanc
  • it  ricotta
  • en  milk curd
  • de  Quark

<Plats a la carta. Formatges>

mató mató

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  mató, n m
  • ca  brossat, n m sin. compl.
  • ca  brull, n m sin. compl.
  • ca  recuit, n m sin. compl.
  • es  requesón, n m
  • fr  caillé, n m
  • fr  fromage blanc, n m
  • pt  queijo branco, n m
  • pt  requeijão, n m
  • en  cottage cheese, n
  • en  curd, n
  • en  milk curd, n

<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Làctics>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  mató, n m

<Làctics>

Definició
Formatge fresc, produït amb llet de cabra i coagulat amb herbacol, sense salar ni fermentar, suau, de color blanc brillant, molt dolcenc, gras al paladar i amb tocs amargants de l'herbacol.

Nota

  • 1. A diferència del mató tradicional, el mató industrial s'elabora amb llet de vaca, es coagula amb quall animal, és més eixut, de textura granulada, més magre, i aguanta més dies.
  • 2. Són variants del mató, el mató de Montserrat i el mató de drap o recuit de drap, típic de l'Empordà.
mató mató

<Endocrinologia i nutrició>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  mató, n m
  • es  requesón
  • fr  caillé

<Endocrinologia i nutrició>

Definició
Massa blanca i mantegosa que resulta de la coagulació de la part caseosa de la llet.
mató mató

<Alimentació. Gastronomia > Productes lactis > Formatges>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de formatges [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/305>

  • ca  mató, n m
  • es  mató, n m
  • fr  mató, n m
  • en  mató, n

<Formatges > Formatges del món > Formatges dels Països Catalans>

Definició
Formatge fresc, fet amb llet de cabra i coagulat amb herbacol, sense salar ni fermentar, suau, de color blanc brillant, molt dolcenc, gras al paladar i amb tocs amargants de l'herbacol.

Nota

  • 1. A diferència del mató tradicional, el mató industrial s'elabora amb llet de vaca, la qual es fa precipitar amb sals minerals, és més eixut, de textura granulada i més magre, i aguanta més dies.
  • 2. Són variants del mató el mató de Montserrat -que es coagula amb quall animal i és molt cremós-, el mató de Vic i el mató de drap o recuit de drap, típic de l'Empordà.