Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "oxigen" dins totes les àrees temàtiques

ètim ètim

<Llengua > Lingüística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels seus autors, procedeix de l'obra següent:

PÉREZ SALDANYA, Manuel; MESTRE, Rosanna; SANMARTÍN, Ofèlia. Diccionari de lingüística [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua; Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022.
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/308>

  • ca  ètim, n m
  • ca  origen, n m sin. compl.
  • es  étimo
  • es  origen
  • fr  étymon
  • fr  source
  • en  etymon
  • en  source

<Lingüística>

Definició
Forma originària, documentada o no, de la qual procedeix o se suposa que procedeix un mot.

Nota

  • Per exemple, el mot llatí PŎDĬUM és l'ètim de puig. En les derivacions etimològiques l'ètim se sol grafiar en versaleta.
aliment d'origen animal aliment d'origen animal

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  aliment d'origen animal, n m
  • es  alimento de origen animal, n m
  • fr  aliment d'origine animale, n m
  • en  animal product, n
  • en  animal source food, n
  • en  animal-based food, n

<Seguretat alimentària > Conceptes generals>

Definició
Aliment procedent d'espècies animals.
aliment d'origen vegetal aliment d'origen vegetal

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  aliment d'origen vegetal, n m
  • es  alimento de origen vegetal, n m
  • fr  aliment d'origine végétale, n m
  • en  plant source food, n
  • en  plant-based food, n

<Seguretat alimentària > Conceptes generals>

Definició
Aliment procedent d'espècies vegetals.
argila d'origen marí argila d'origen marí

<Ciències de la Terra > Hidrologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

VALVERDE FERREIRO, M.B.; ANGUITA BARTOLOMÉ, F. Vocabulari d'hidrologia subterrània = Vocabulario de hidrología subterránea = Vocabulary of groundwater hydrology. Barcelona: Fundació Centre Internacional d'Hidrologia Subterrània, 1996. 129 p.
ISBN 84-921469-0-7

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  argila d'origen marí, n f
  • es  arcilla de origen marino
  • en  marine clay

<Hidrologia subterrània>

astènia d'origen psicogènic astènia d'origen psicogènic

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  astènia d'origen psicogènic
  • en  psychogenic asthenia

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Trastorns mentals>

bacteri toxigen bacteri toxigen

<Microbiologia i patologia infecciosa>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  bacteri toxigen, n m

<Microbiologia i patologia infecciosa>

Definició
Microorganisme que produeix una toxina, endotoxina o exotoxina.
badall d'origen psicogènic badall d'origen psicogènic

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  badall d'origen psicogènic
  • en  psychogenic yawning

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Trastorns mentals>

bateria de sodi-aire bateria de sodi-aire

<Química>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  bateria de sodi-aire, n f
  • es  batería de sodio-aire, n f
  • fr  accumulateur sodium-air, n m
  • fr  batterie sodium-air, n f
  • en  sodium-air battery, n
  • en  sodium-oxygen battery, n

<Química>

Definició
Bateria en què s'utilitza un ànode de sodi i un càtode d'oxigen de l'aire.
brot d'origen alimentari brot d'origen alimentari

<Ciències de la salut > Sanitat. Salut pública>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  brot d'origen alimentari, n m
  • ca  BOA, n m sigla
  • es  brote alimentario, n m
  • es  brote de enfermedad de origen alimentario, n m
  • es  brote de enfermedad transmitida por alimentos, n m
  • es  brote de origen alimentario, n m
  • es  BOA, n m sigla
  • fr  éclosion d'origine alimentaire, n f
  • fr  éclosion de maladie d'origine alimentaire, n f
  • fr  flambée d'origine alimentaire, n f
  • fr  flambée de maladie d'origine alimentaire, n f
  • fr  foyer épidémique d'origine alimentaire, n m
  • fr  toxi-infection alimentaire collective, n f
  • fr  TIAC, n f sigla
  • it  focolaio di origine alimentare, n m
  • pt  surto de origem alimentar, n m
  • en  food outbreak, n
  • en  foodborne disease outbreak, n
  • en  foodborne illness outbreak, n
  • en  foodborne outbreak, n
  • en  FBO, n sigla
  • de  lebensmittelbedingter Krankheitsausbruch, n m

<Ciències de la salut > Sanitat. Salut pública>

Definició
Aparició inesperada d'una malaltia en dues o més persones després d'ingerir un mateix aliment que, d'acord amb les proves epidemiològiques, contenia un agent perjudicial.

Nota

  • 1. Un brot d'origen alimentari sovint és degut a l'ús de matèries primeres contaminades, a la no aplicació de les bones pràctiques d'higiene o a la contaminació creuada.
  • 2. Els brots d'origen alimentari es consideren malalties de declaració obligatòria.
brot d'origen alimentari brot d'origen alimentari

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  brot d'origen alimentari, n m
  • ca  BOA, n m sigla
  • es  brote alimentario, n m
  • es  brote de enfermedad de origen alimentario, n m
  • es  brote de enfermedad transmitida por alimentos, n m
  • es  brote de origen alimentario, n m
  • es  BOA, n m sigla
  • fr  éclosion d'origine alimentaire, n f
  • fr  éclosion de maladie d'origine alimentaire, n f
  • fr  flambée d'origine alimentaire, n f
  • fr  flambée de maladie d'origine alimentaire, n f
  • fr  foyer épidémique d'origine alimentaire, n m
  • fr  toxi-infection alimentaire collective, n f
  • fr  TIAC, n f sigla
  • en  food outbreak, n
  • en  foodborne disease outbreak, n
  • en  foodborne illness outbreak, n
  • en  foodborne outbreak, n
  • en  food-borne disease outbreak, n var. ling.
  • en  food-borne illness outbreak, n var. ling.
  • en  food-borne outbreak, n var. ling.
  • en  FBO, n sigla

<Seguretat alimentària > Perills alimentaris>

Definició
Aparició inesperada d'una malaltia en dues o més persones després d'ingerir un mateix aliment que, d'acord amb les proves epidemiològiques, contenia un agent patogen.

Nota

  • 1. Un brot d'origen alimentari sovint és degut a l'ús de matèries primeres contaminades, a la no aplicació de les bones pràctiques d'higiene o a la contaminació creuada.
  • 2. Els brots d'origen alimentari es consideren malalties de declaració obligatòria.