Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "pluralitat" dins totes les àrees temàtiques

pluralitat d'accions pluralitat d'accions

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  pluralitat d'accions, n f
  • es  pluralidad de acciones, n f

<Dret penal i penitenciari > Dret penal>

pluralitat de delictes pluralitat de delictes

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  pluralitat de delictes, n f
  • es  pluralidad de delitos, n f

<Dret penal i penitenciari > Dret penal>

pluralitat de delictes pluralitat de delictes

<Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  pluralitat de delictes, n f
  • es  pluralidad de delitos, n f

<Dret penal>

pluralitat de parts pluralitat de parts

<Dret processal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  pluralitat de parts, n f
  • es  pluralidad de partes

<Dret processal>

Definició
Existència de dues o més persones en les parts d'un procediment, o de diverses parts en un contracte, negoci jurídic o relació jurídica.

Nota

  • Àmbit: Inespecífic
  • Existeix una pluralitat de parts quan en una relació jurídica o en un negoci jurídic intervenen diverses parts, més de dues. En l'àmbit processal, on regeix el principi de dualitat de parts -referit a l'existència de posicions en el procés, una part actora i una de demandada o denunciada-, es parla de pluralitat de parts quan dins d'aquestes dues posicions es poden trobar diverses persones que participen en el procés.
    Les institucions processals que generen un supòsit de pluralitat de parts són el litisconsorci i la intervenció processal. Així, la pluralitat de parts es produeix des de la demanda, en què apareixen múltiples subjectes com a demandants o demandats -en el cas del litisconsorci-; o s'incorpora un tercer, aliè a la demanda i al procés, habitualment en un moment posterior a l'inicial -en el cas de la intervenció processal.
    En aquest sentit, en el litisconsorci poden comparèixer en un judici diverses persones, com a demandants o demandats, quan les accions que s'exerciten provenen d'un mateix títol o causa. I quan, per raó de l'objecte del judici, la tutela jurisdiccional sol·licitada només es pugui fer efectiva davant de diversos subjectes considerats conjuntament, tots han de ser demandats com a litisconsorts, tret que la llei disposi expressament una altra cosa.
    Un litisconsorci pot ser voluntari si té l'origen en la decisió de les parts. En aquest cas es pot tractar d'una acumulació de pretensions o accions provinents de diverses persones que s'exerceixen contra un subjecte o accions d'un subjecte que s'exerceixen contra diverses persones.
    En canvi, es parla de litisconsorci necessari si és imposat per la llei. El fonament d'aquest litisconsorci és el dret material, l'existència de relacions juridicomaterials plurisubjectives. El dret material s'ha de fer valer per o contra diversos subjectes i la sentència pot afectar diversos subjectes.
    Es pot donar el cas que mentre estigui pendent un procés s'accepti una part demandant o demandada que acrediti tenir interès directe i legítim en el resultat del plet. En concret, qualsevol persona consumidora o usuària pot intervenir en els processos instats per les entitats legalment reconegudes per a la defensa dels interessos.
    La sol·licitud d'intervenció no suspèn el curs del procediment i aquesta es resol per mitjà d'interlocutòria en el transcurs de deu dies després de l'audiència prèvia de les parts. Una vegada admesa la intervenció, no es retrotreuen les actuacions, i l'intervinent es considera part en el procés a tots els efectes; i pot defensar les pretensions formulades pel litisconsorci o per ell mateix, si té l'oportunitat processal, encara que el litisconsorci renunciï o s'aparti del consentiment per a qualsevol causa.
    La llei també permet al qui intervé que actuï en les al·legacions necessàries per a la seva defensa, en cas que no ho hagi pogut fer perquè aquesta correspon a moments anteriors a la seva admissió en el procés i, si escau, pot utilitzar els recursos pertinents contra les resolucions que consideri perjudicials per al seu interès.
    Aquesta intervenció també pot estar provocada quan la llei permeti que la part demandant cridi un tercer perquè intervingui en el procés sense la qualitat de part demandada. La sol·licitud de la intervenció s'ha de realitzar en la demanda, tret que la llei disposi expressament una altra cosa. Una vegada admesa l'entrada en el procés per part del tribunal, aquesta tindrà les mateixes facultats d'actuació que la llei concedeix a les parts.
    Quan la llei disposa aquesta crida s'ha de procedir de conformitat amb les regles següents:
    1. La part demandada sol·licita del tribunal que sigui notificada al tercer la litispendència del judici. La sol·licitud s'ha de presentar dins el termini atorgat per a contestar la demanda.
    2. El lletrat o lletrada de l'Administració de justícia ordena la interrupció del termini per a contestar la demanda en el termini de deu dies, i el tribunal resol per mitjà d'una interlocutòria.
    3. El termini concedit a la part demandada per a contestar la demanda comença a comptar una altra vegada amb la notificació a la part demandada de la desestimació de la seva petició o, si és estimada, amb el trasllat de l'escrit de la contestació presentat pel tercer i, en tot cas, quan expira el termini concedit a aquest darrer per a contestar la demanda.
    4. Si compareix el tercer i la part demandada considera que el seu lloc en el procés ha de ser ocupat per aquest tercer, es procedeix d'acord amb el que disposa la Llei d'enjudiciament civil.
    5. En cas que el tercer resulti absolt de la sentència, les costes es poden imposar al qui n'hagi demanat la intervenció.
principi de pluralitat i territorialitat principi de pluralitat i territorialitat

<Dret internacional > Dret internacional privat>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  principi de pluralitat i territorialitat, n m
  • es  principio de pluralidad y territorialidad
  • fr  principe de pluralité et territorialité
  • en  theory of plurality of bankruptcy

<Dret internacional > Dret internacional privat>

Definició
Principi que propugna el fraccionament d'una situació jurídica en tants ordenaments com hi estiguin implicats, la solució que donen els quals té eficàcia únicament per al territori on són vigents.