Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "psoriasis" dins totes les àrees temàtiques

psoriasi psoriasi

<Ciències de la salut > Terapèutica > Fisioteràpia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CARDONA RECASENS, Eva de; ESQUIROL CAUSSA, Jordi. Diccionari de fisioteràpia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/196/>

 • ca  psoriasi, n f
 • es  psoriasis, n f
 • en  psoriasis

<Fisioteràpia > Patologia>

Definició
Malaltia cutània inflamatòria de caràcter hereditari, caracteritzada per plaques eritematoses ben delimitades, de forma variable, amb escates abundants i imbricades de color blanc grisós o blanc argentat, localitzades principalment en les cares d'extensió de les extremitats.

Nota

 • 1. La psoriasi afecta sobretot els colzes i els genolls, les zones lumbar, sacra i interglútia, el cuir cabellut, les orelles i les ungles, per bé que pot afectar qualsevol part de la superfície cutània i, fins i tot, distribuir-se universalment.
 • 2. La psoriasi és de caràcter familiar i probablement poligenètic i pot tenir un curs agut o crònic. L'aspecte clínic i l'evolució de les lesions pot ser extremament variable d'un malalt a l'altre.
psoriasi psoriasi

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

 • ca  psoriasi
 • en  psoriasis

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties de la pell i el teixit subcutani>

psoriasi psoriasi

<.FITXA REVISADA>, <Dermatologia>, <Immunologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

 • ca  psoriasi, n f
 • es  psoriasis, n f
 • fr  psoriasis, n f
 • en  psoriasis, n

<.FITXA REVISADA>, <Dermatologia>, <Immunologia>

Definició
Malaltia inflamatòria crònica de la pell, que cursa a brots i es caracteritza per plaques vermelles i descamatives.

Nota

 • La psoriasi afecta sovint el cuir cabellut, els colzes i els genolls. Té un component genètic i autoimmunitari i els brots poden esdevenir per factors ambientals i psicògens; de vegades es pot associar amb artritis aguda. Histològicament, els queratinòcits es reprodueixen més ràpidament del que és normal.

  La denominació psoriasi prové del grec psoríasis, format per psōr(ā) 'pruïja'' i -iāsis 'malaltia'.
psoriasi psoriasi

<Ciències de la vida > Immunologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'immunologia [en línia]. 2a ed. act. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/189/>

 • ca  psoriasi, n f
 • es  psoriasis
 • fr  psoriasis
 • en  psoriasis

<Immunologia > Immunopatologia > Autoimmunitat>

Definició
Malaltia inflamatòria crònica de la pell, de probable causa autoimmunitària, caracteritzada per taques vermelles al cuir cabellut, als colzes i als genolls, i que pot associar-se amb artritis aguda.