Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "tirabuixó" dins totes les àrees temàtiques
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca amanida de tirabuixons amb formatge fresc
- es ensalada de espirales con queso fresco
- fr salade de spirales au fromage frais
- it insalata di fusilli con formaggio fresco
- en fusilli salad with fresh cheese
- de Fusillisalat mit Frischkäse
<Plats a la carta. Entrants i amanides>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca amanida de tirabuixons amb formatge fresc i salsa rosa
- es ensalada de espirales con queso fresco y salsa rosa
- fr salade de spirales avec fromage frais à la sauce rose
- it insalata di fusilli con formaggio fresco e salsa rosa
- en fusilli salad with fresh cheese and pink sauce
- de Fusillisalat mit Frischkäse und rosa Sauce
<Plats a la carta. Pasta>
<Ciències de la vida>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.
Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).
L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.
La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.
Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.
- ca captinyós, n m
- ca cadernera, n f sin. compl.
- ca cap vermellós, n m sin. compl.
- ca escorpinyola, n f sin. compl.
- ca escorpinyot de fons, n m sin. compl.
- ca escórpora, n f sin. compl.
- ca escórpora de cap tinyós, n f sin. compl.
- ca escórpora de fang, n f sin. compl.
- ca escórpora de roquer, n f sin. compl.
- ca rasclot, n m sin. compl.
- ca rufina, n f sin. compl.
- ca tiraguisó, n m sin. compl.
- ca ullot, n m sin. compl.
- ca cadarnera, n f var. ling.
- ca cap tinyós, n m var. ling.
- ca cap vermellos, n m var. ling.
- ca cap-tinyos, n m var. ling.
- ca cap-tinyós, n m var. ling.
- ca escorpa de fang, n f var. ling.
- ca escorpora de roques, n f var. ling.
- ca rascaso, n m var. ling.
- ca resclot, n m var. ling.
- ca uot, n m var. ling.
- nc Scorpaena notata
- nc Scorpaena notata afimbria var. ling.
- nc Scorpaena ustulata var. ling.
- es escorpaena
- es escorpora
- es escórpora
- es rascacio
- es raya bramante
- es raya pintada
- fr petite rascasse
- fr rascasse pustuleuse
- en small grooper
- en small red scorpion fish
- en small red scorpionfish
- de kleiner roter
<Peixos > Escorpènids>
<Zoologia > Peixos>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.
Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).
L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.
La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.
Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.
- ca captinyós, n m
- ca cadernera, n f sin. compl.
- ca cap vermellós, n m sin. compl.
- ca escorpinyola, n f sin. compl.
- ca escorpinyot de fons, n m sin. compl.
- ca escórpora, n f sin. compl.
- ca escórpora de cap tinyós, n f sin. compl.
- ca escórpora de fang, n f sin. compl.
- ca escórpora de roquer, n f sin. compl.
- ca rasclot, n m sin. compl.
- ca rufina, n f sin. compl.
- ca tiraguisó, n m sin. compl.
- ca ullot, n m sin. compl.
- ca cadarnera, n f var. ling.
- ca cap tinyós, n m var. ling.
- ca cap vermellos, n m var. ling.
- ca cap-tinyos, n m var. ling.
- ca cap-tinyós, n m var. ling.
- ca escorpa de fang, n f var. ling.
- ca escorpora de roques, n f var. ling.
- ca rascaso, n m var. ling.
- ca resclot, n m var. ling.
- ca uot, n m var. ling.
- nc Scorpaena notata
- nc Scorpaena notata afimbria var. ling.
- nc Scorpaena ustulata var. ling.
- es escorpaena
- es escorpora
- es escórpora
- es rascacio
- es raya bramante
- es raya pintada
- fr petite rascasse
- fr rascasse pustuleuse
- en small grooper
- en small red scorpion fish
- en small red scorpionfish
- de kleiner roter
<Peixos > Escorpènids>
<Natació artística>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'esports aquàtics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/155/>
- ca gir, n m
- es tirabuzón
- fr tour
- en twist
<Esport > Esports aquàtics > Natació artística>
Definició
<10 Esports aquàtics > 02 Natació artística>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>
- ca gir, n m
- es tirabuzón, n m
- fr tour, n m
- en twist, n
<Esport > 10 Esports aquàtics > 02 Natació artística>
Definició
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca tirabuixons
- es espirales
- fr spirales
- it fusilli
- en fusilli
- de Fusilli
<Plats a la carta. Pasta>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca tirabuixons amb herbes aromàtiques
- es espirales con hierbas aromáticas
- fr spirales aux herbes aromatiques
- it fusilli con erbe aromatiche
- en fusilli with aromatic herbs
- de Fusilli mit feinen Kräutern
<Plats a la carta. Pasta>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca tirabuixons amb salsa de tomàquet
- es espirales con salsa de tomate
- fr spirales à la sauce tomate
- it fusilli con salsa di pomodoro
- en fusilli with tomato sauce
- de Fusilli mit Tomatensauce
<Plats a la carta. Pasta>
<Zoologia > Ocells>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca tiranet, n m
- es tiranuelo, n m
- fr tyranneau, n m
- en tyrannulet, n
- de Kleintyrann, n m
<Zoologia > Ocells>