Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "típic" dins totes les àrees temàtiques

benefici típic benefici típic

<Empresa > Comptabilitat. Auditoria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'auditoria i comptabilitat [recurs electrònic]. Barcelona: INK Catalunya, 2000. 1 CD-ROM
ISBN 84-607-0056-9

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  benefici típic, n m
  • es  beneficio típico
  • fr  bénéfice typique
  • en  typical profit

<Auditoria i comptabilitat > Comptabilitat > Estructura patrimonial>

capipota amb samfaina (guisat de carn típic de la cuina catalana) capipota amb samfaina (guisat de carn típic de la cuina catalana)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  capipota amb samfaina (guisat de carn típic de la cuina catalana)
  • es  capipota con pisto (guiso de carne típico de la cocina catalana)
  • fr  capipota (ragoût de viande typique catalan) à la ratatouille
  • it  capipota con samfaina (stufato di carne tipico della cucina catalana)
  • en  capipota with samfaina (typical Catalan meat stew)
  • de  Capipota mit Samfaina (typisch katalanischer Fleischeintopf mit Ratatouille)

<Plats a la carta. Carn>

carpaccio de capipota amb rabassoles saltades i oli de vainilla (guisat de carn típic de la cuina catalana) carpaccio de capipota amb rabassoles saltades i oli de vainilla (guisat de carn típic de la cuina catalana)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  carpaccio de capipota amb rabassoles saltades i oli de vainilla (guisat de carn típic de la cuina catalana)
  • es  carpaccio de capipota con colmenillas salteadas y aceite de vainilla (guiso de carne típico de la cocina catalana)
  • fr  carpaccio de capipota aux morilles sautées et à l'huile de vanille (ragoût de viande typique de la cuisine catane)
  • it  carpaccio di capipota con spugnole saltate e olio alla vaniglia (stufato di carne tipico della cucina catalana)
  • en  carpaccio of capipota with sautéed wild mushrooms and vanilla oil (typical meat stew of the Catalan cuisine)
  • de  Capipota-Carpaccio mit sautierten Pilzen und Vanilleöl (typisch katalanischer Fleischeintopf)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

choripán (entrepà de xoriço típic de la gastronomia d'alguns països sud-americans) choripán (entrepà de xoriço típic de la gastronomia d'alguns països sud-americans)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  choripán (entrepà de xoriço típic de la gastronomia d'alguns països sud-americans)
  • es  choripán (bocadillo de chorizo típico de la gastronomía de algunos países suramericanos)
  • fr  choripán (sandwich de chorizo typique de quelques pays sud-américains)
  • it  choripán (panino imbottito con chorizo tipico della gastronomia di alcuni paesi sudamericani)
  • en  choripán (chorizo sandwich typical of some South American countries)
  • de  Choripán (typisch südamerikanisches Chorizobrötchen)

<Plats a la carta. Pa amb tomàquet, entrepans i sandvitxos>

coloboma típic coloboma típic

<Anatomia>, <Anatomia > Embriologia>, <Oftalmologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  coloboma típic, n m

<Anatomia>, <Anatomia > Embriologia>, <Oftalmologia>

Definició
Coloboma que és degut a un defecte embrionari de fusió de la fissura fetal en la part inferior de l'ull.
contracte nominat contracte nominat

<Dret>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  contracte nominat, n m
  • ca  contracte típic, n m
  • es  contrato nominado
  • es  contrato típico

<Dret>

Definició
Contracte que s'ajusta a un tipus de contracte previst per la llei, la qual en regula específicament els elements essencials.
contracte nominat contracte nominat

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

  • ca  contracte nominat, n m
  • ca  contracte típic, n m
  • es  contrato nominado
  • es  contrato típico

<Dret civil > Dret civil d'obligacions i contractes>

Definició
Contracte que està regulat expressament en l'ordenament jurídic, el qual en regula específicament els elements essencials.
contracte típic contracte típic

<Documentació jurídica>, <Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  contracte típic, n m
  • ca  contracte nominat, n m sin. compl.
  • es  contrato nominado
  • es  contrato típico

<Documentació jurídica>, <Dret civil>

Definició
Contracte que està regulat expressament en l'ordenament jurídic, el qual en regula específicament els elements essencials.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • Tal com disposa l'article 1089 del Codi civil espanyol -a partir d'ara, CC-, el contracte és una font d'obligacions i les obligacions que neixen d'un contracte tenen força de llei entre les parts contractants; per tant, s'han de complir d'acord amb el contingut literal dels contractes (art. 1091 CC).
    Una primera descripció d'aquest tipus de contracte és la distinció entre contracte típic i contracte atípic. El contracte típic és el contracte que se celebra conformement a allò que ha estat preestablert per una llei. Així, en són exemples el contracte de compravenda civil, regulat pels articles 1445 i següents del CC; el contracte de compravenda mercantil, fixat pels articles 325 i següents del Codi de comerç; el contracte d'arrendament, regulat pels articles 1542 i següents del CC, o el contracte de mandat, tipificat pels articles 1709 i següents del CC. La tipicitat d'aquests contractes està continguda en una gran diversitat de normativa espanyola, en lleis generals o especifiques. Per contra, el contracte atípic no està establert específicament per una llei que el reguli individualment. Per tant, la regulació que se'n faci haurà de dependre de les clàusules contractuals pactades i, en darrer terme, de les normes generals de la contractació, aplicables a tots els contractes típics o atípics.
    Alhora, els contractes, tant si són típics com atípics, es poden classificar, atenent a altres característiques, en contractes consensuals, reals i formals; contractes obligatoris o reals; contractes unilaterals, bilaterals o plurilaterals, etcètera.
    La distinció explicada de tipicitat legislativa és la reconeguda en l'àmbit legal. Ara bé, una part de la doctrina parla d'una «tipicitat social» en els casos en què els contractes, tot i que els manca una disciplina normativa consagrada per llei, posseeixen la reiteració o una freqüència d'aparició com a fenomen social, de manera que el fet de celebrar-los reiteradament els dota d'un reconeixement consagrat per via doctrinal o jurisprudencial, com és el cas del contracte de mediació.
  • V. t.: contracte atípic n m
crema de tomàquet i farigola amb anxoves i capipota (guisat de carn típic de la cuina catalana) crema de tomàquet i farigola amb anxoves i capipota (guisat de carn típic de la cuina catalana)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  crema de tomàquet i farigola amb anxoves i capipota (guisat de carn típic de la cuina catalana)
  • es  crema de tomate y tomillo con anchoas y capipota (guiso de carne típico de la cocina catalana)
  • fr  crème de tomate et de thym aux anchovies et à la capipota (ragoût de viande typique de la cuisine catane)
  • it  vellutata di pomodoro e timo con acciughe e capipota (umido di carne tipico della cucina catalana)
  • en  cream of tomato and thyme soup with anchovies and capipota (typical meat stew of the Catalan cuisine)
  • de  Tomaten-Thymian-Cremesuppe mit Anchovis und Capipota (typisch katalanischer Fleischeintopf)

<Plats a la carta. Sopes, cremes i consomés>

element típic accidental element típic accidental

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  element típic accidental, n m
  • es  elemento típico accidental, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret penal>