banyar
banyar
Cocció > Guisats
- ca banyar, v tr
- es bañar
- fr baigner
- en bath, to
Cocció > Guisats
Definición
Cobrir totalment un aliment amb un líquid.
Nota
- Vegeu també napar i regar.
barrejar
barrejar
Tractament dels productes > Mescles
- ca barrejar, v tr
- ca mesclar, v tr
- es mezclar
- fr mélanger
- en mix, to
Tractament dels productes > Mescles
Definición
Unir dues o més substàncies diferents de manera que formin un tot.
batre
batre
Tractament dels productes > Preparació
- ca batre, v tr
- es batir
- fr battre
- en beat, to
Tractament dels productes > Preparació
Definición
Remenar enèrgicament, a cops de forquilla, de batedor o amb un aparell, un preparat líquid o pastós fins a aconseguir una determinada textura.
batre a punt de neu
batre a punt de neu
Tractament dels productes > Preparació
- ca batre a punt de neu, v tr
- es batir a punto de nieve
- fr battre en neige
- en whip, to
Tractament dels productes > Preparació
Definición
Batre clares d'ou fins a aconseguir una textura esponjosa i compacta semblant a la de la neu.
blanquejar
blanquejar
Cocció > Bulls
- ca blanquejar, v tr
- ca emblanquir, v tr
- ca escaldar, v tr
- es blanquear
- es escaldar
- fr blanchir
- fr ébouillanter
- en blanch, to
Cocció > Bulls
Definición
Fer bullir lleugerament un producte, generalment vegetal, per tal de reblanir-lo, eliminar-ne el color o treure'n el mal sabor.
bresa
bresa
Cocció > Guisats
- ca bresa, n f
- es bresa
- fr mirepoix
- en mirepois
- en mirepoix
Cocció > Guisats
Definición
Conjunt d'hortalisses, verdures, espècies, etc., tallades a trossos de 2 a 3 centímetres, amb què es fondeja generalment una bresera per coure-hi un aliment, sobretot carn, en oli, mantega o llard.
Nota
- La bresera és una cassola ovalada o rectangular, d'angles arrodonits, proveïda d'una tapadora encaixada i de dues nanses.
bresar
bresar
Cocció > Guisats
- ca bresar, v tr
- es brasear
- es bresar
- es bresear
- fr braiser
- en braise, to
Cocció > Guisats
Definición
Coure un aliment, generalment peces senceres de carn, en una bresera o en una cassola similar.
brou
brou
Cocció > Bulls
- ca brou, n m
- ca caldo, n m sin. compl.
- es caldo
- fr bouillon
- en broth
Cocció > Bulls
Definición
Aliment líquid més o menys concentrat que resulta de la cocció en aigua de carn, peix, hortalisses, etc. amb herbes aromàtiques.
brou curt
brou curt
Cocció > Bulls
- ca brou curt, n m
- es caldo corto
- fr court-bouillon
- en court-bouillon
Cocció > Bulls
Definición
Brou compost d'aigua amb hortalisses i herbes aromàtiques i vi o vinagre que es fa reduir durant una hora aproximadament i que, generalment, s'utilitza per a coure-hi peix.
brou de peix
brou de peix
Cocció > Bulls
- ca brou de peix, n m
- ca fumet, n m
- es caldo de pescado
- fr fumet de poisson
- en fish-stock
Cocció > Bulls
Definición
Brou elaborat amb peix o restes de peix.