Back to top

Diccionari de procediments culinaris

Presentación
  • ca  brou, n m
  • ca  caldo, n m sin. compl.
  • es  caldo
  • fr  bouillon
  • en  broth

Cocció > Bulls

Definición
Aliment líquid més o menys concentrat que resulta de la cocció en aigua de carn, peix, hortalisses, etc. amb herbes aromàtiques.
candir candir

Acabament dels productes > Operacions finals

  • ca  candir, v tr
  • es  almibarar
  • fr  confire

Acabament dels productes > Operacions finals

Definición
Banyar amb almívar un aliment, generalment fruita, per endolcir-lo o conservar-lo.
capolar capolar

Tractament dels productes > Trossejament

  • ca  capolar, v tr
  • ca  trinxar, v tr
  • es  picar
  • es  trinchar
  • fr  hacher
  • en  chop, to

Tractament dels productes > Trossejament

Definición
Tallar un aliment a trossos molt petits.
caramel·litzar caramel·litzar

Tractament dels productes > Preparació

  • ca  caramel·litzar, v tr
  • ca  acaramel·lar, v tr sin. compl.
  • es  acaramelar
  • es  caramelizar
  • fr  caraméliser
  • en  caramelize, to

Tractament dels productes > Preparació

Definición
Fondre sucre fins al punt de caramel.
caramel·litzar caramel·litzar

Acabament dels productes > Operacions finals

  • ca  caramel·litzar, v tr
  • ca  encaramel·lar, v tr
  • es  acaramelar
  • es  caramelizar
  • fr  caraméliser
  • en  caramelize, to

Acabament dels productes > Operacions finals

Definición
Cobrir de caramel un pastís o un altre preparat.
caramel·litzar caramel·litzar

Tractament dels productes > Preparació

  • ca  caramel·litzar, v tr
  • es  acaramelar
  • es  caramelizar
  • fr  caraméliser
  • en  caramelize, to

Tractament dels productes > Preparació

Definición
Acolorir un brou, una salsa, etc. amb caramel.
  • ca  civet, n m
  • es  civet
  • fr  civet
  • en  civet
  • en  jugged

Cocció > Guisats

Definición
Guisat de llebre o d'una altra carn, generalment de caça, prèviament marinada, adobat amb vi negre, ceba i la sang del mateix animal.
clarificar clarificar

Cocció > Bulls

  • ca  clarificar, v tr
  • es  clarificar
  • fr  clarifier
  • fr  dépouiller
  • en  clarify, to

Cocció > Bulls

Definición
Donar transparència a una salsa, a una gelatina o a un brou escumant-lo o traient-li les impureses que pugui contenir.

Nota

  • Es pot clarificar mitjançant una escumadora o per l'addició de matèries clarificants, com ara carns vermelles o clara d'ou, que absorbeixen les partícules en suspensió.
clavetejar clavetejar

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

  • ca  clavetejar, v tr
  • es  clavetear
  • fr  clouter

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

Definición
Introduir claus d'espècia en una ceba o en una llimona, tot punxant-la.
coagular coagular

Cocció > Intervenció durant la cocció

  • ca  quallar, v tr
  • ca  coagular, v tr sin. compl.
  • es  coagular
  • es  cuajar
  • fr  cailler
  • fr  coaguler
  • en  coagulate, to
  • en  curdle, to

Cocció > Intervenció durant la cocció

Definición
Convertir un aliment en estat líquid en un sòlid o en una pasta densa.