Back to top

Diccionari de procediments culinaris

Presentación
  • ca  brou, n m
  • ca  caldo, n m sin. compl.
  • es  caldo
  • fr  bouillon
  • en  broth

Cocció > Bulls

Definición
Aliment líquid més o menys concentrat que resulta de la cocció en aigua de carn, peix, hortalisses, etc. amb herbes aromàtiques.
candir candir

Acabament dels productes > Operacions finals

  • ca  candir, v tr
  • es  almibarar
  • fr  confire

Acabament dels productes > Operacions finals

Definición
Banyar amb almívar un aliment, generalment fruita, per endolcir-lo o conservar-lo.
capolar capolar

Tractament dels productes > Trossejament

  • ca  capolar, v tr
  • ca  trinxar, v tr
  • es  picar
  • es  trinchar
  • fr  hacher
  • en  chop, to

Tractament dels productes > Trossejament

Definición
Tallar un aliment a trossos molt petits.
caramel·litzar caramel·litzar

Tractament dels productes > Preparació

  • ca  caramel·litzar, v tr
  • ca  acaramel·lar, v tr sin. compl.
  • es  acaramelar
  • es  caramelizar
  • fr  caraméliser
  • en  caramelize, to

Tractament dels productes > Preparació

Definición
Fondre sucre fins al punt de caramel.
caramel·litzar caramel·litzar

Acabament dels productes > Operacions finals

  • ca  caramel·litzar, v tr
  • ca  encaramel·lar, v tr
  • es  acaramelar
  • es  caramelizar
  • fr  caraméliser
  • en  caramelize, to

Acabament dels productes > Operacions finals

Definición
Cobrir de caramel un pastís o un altre preparat.
caramel·litzar caramel·litzar

Tractament dels productes > Preparació

  • ca  caramel·litzar, v tr
  • es  acaramelar
  • es  caramelizar
  • fr  caraméliser
  • en  caramelize, to

Tractament dels productes > Preparació

Definición
Acolorir un brou, una salsa, etc. amb caramel.
carar carar

Acabament dels productes > Presentació del plat

  • ca  glaçar, v tr
  • ca  carar, v tr sin. compl.
  • es  glasear
  • fr  glacer
  • en  frost, to
  • en  glacé, to
  • en  glaze, to
  • en  ice, to

Acabament dels productes > Presentació del plat

Definición
Cobrir un pastís amb glaça.

Nota

  • La denominació catalana carar és pròpia del valencià.
carat carat

Acabament dels productes > Presentació del plat

  • ca  glaça, n f
  • ca  carat, n m sin. compl.
  • es  glasa
  • fr  glace
  • en  frosting
  • en  glaze
  • en  icing

Acabament dels productes > Presentació del plat

Definición
Capa brillant i llisa, preparada amb sucre i clara d'ou, amb què es cobreixen alguns pastissos.

Nota

  • La denominació catalana carat és pròpia del valencià.
  • ca  civet, n m
  • es  civet
  • fr  civet
  • en  civet
  • en  jugged

Cocció > Guisats

Definición
Guisat de llebre o d'una altra carn, generalment de caça, prèviament marinada, adobat amb vi negre, ceba i la sang del mateix animal.
clarificar clarificar

Cocció > Bulls

  • ca  clarificar, v tr
  • es  clarificar
  • fr  clarifier
  • fr  dépouiller
  • en  clarify, to

Cocció > Bulls

Definición
Donar transparència a una salsa, a una gelatina o a un brou escumant-lo o traient-li les impureses que pugui contenir.

Nota

  • Es pot clarificar mitjançant una escumadora o per l'addició de matèries clarificants, com ara carns vermelles o clara d'ou, que absorbeixen les partícules en suspensió.