Mozzarella i altres delícies italianes

La gastronomia italiana és una font permanent de delícies que cada vegada són més conegudes a casa nostra i arreu del món. La mozzarella, per exemple, ja fa temps que afalaga els nostres paladars; i ara us convidem a enriquir la vostra paleta de sabors amb una sèrie d’italianismes gastronòmics que el Consell Supervisor ha aprovat recentment.

Es tracta, a més de la ja esmentada mozzarella, de l’ossobuco, un guisat de garró de vedella típic de la cuina milanesa; del saltimbocca, un filet de vedella propi de la cuina romana que, com ja diu expressivament el seu nom italià, farà saltets de gust a la vostra boca; de la bresaola, una carn de bou salada i assecada que a més us pot portar a conèixer la bellíssima vall de la Valtellina, zona d’on és originària; dels pappardelles, una pasta en forma de cinta; o del risotto, un arròs de consistència cremosa.

Per tancar aquesta festa gustativa, no podien faltar els dolços. La pannacotta és una menja en forma de flam, elaborada coent nata amb sucre. El pandoro i el panettone són pastissos que es consumeixen fonamentalment per Nadal: abans de tastar-los ja els distingireu pel contorn d’estrella de vuit puntes del primer i la forma de cúpula del segon.

El Consell Supervisor ha optat per tractar tots aquests termes conjuntament i aplicar-hi els mateixos criteris. S’ha decidit d’adoptar els italianismes, atès que no sol haver-hi alternatives denominatives precises i que aquests mots italians formen part de l’especificitat dels productes. D’altra banda, no s’ha cregut oportú simplificar les consonants dobles d’aquests mots, ja que no presenten problemes d’interpretació per als parlants catalans i el diccionari normatiu ja recull mots italians amb zz (pizza, attrezzo), ll (allegretto), pp (appoggiatura), tt (larghetto), cc (carpaccio). Són, a més a més, les formes preferides pels especialistes, que solen pensar que, en gastronomia, el nom i la grafia del producte ja ens transmeten informació sobre la procedència del plat; i qui sap si fins i tot ens suggereixen l’aroma i el gust de la menja.

Podeu consultar tots aquests termes a la Neoloteca i al Cercaterm.