Els Espais Terminològics del TERMCAT se centren en la creació de termes, de Ramon Llull a les xarxes socials

© TERMCAT

Els Espais Terminològics són una trobada de caràcter biennal que organitza el TERMCAT per afavorir el diàleg i l’intercanvi de coneixement en aspectes relacionats amb la pràctica terminològica. En l’edició del 2016, que coincideix amb la celebració de l’Any Llull, s’ha reflexionat sobre els recursos de creació lèxica i, més concretament, sobre la creació en terminologia.

La jornada ha estat inaugurada per Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que hi ha actuat per delegació del conseller de Cultura, Santi Vila. També han participat en la inauguració el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i el director del TERMCAT, Jordi Bover.

La primera ponència ha anat a càrrec de Joan Santanach, comissari de l’Any Llull i professor de la Universitat de Barcelona, que ha presentat algunes reflexions a l’entorn de la llengua de Ramon Llull, especialment des de la perspectiva de l’atribució més o menys segura al savi mallorquí de certes creacions terminològiques.

Judit Freixa, responsable de l’Observatori de Neologia i professora de la Universitat Pompeu Fabra, ha fet en la segona ponència una aproximació als recursos de creació terminològica que es fan servir actualment, a partir de les dades recollides a l’Observatori, i amb una interessant anàlisi sobre la genuïnitat de certes formacions.

Tot seguit s’ha fet una taula rodona en què s’han recollit diversos models de creació de termes en situacions no espontànies. Per una banda, Josep-Eladi Baños i Elena Guardiola s’han centrat en l’àmbit científic, concretament en el llenguatge mèdic, amb una atenció especial al recurs de l’eponímia. Jordi García, per una altra banda, ha reflexionat sobre els recursos en l’àmbit de la publicitat i la creació de marques. I la intervenció d’Enric Gomà ha servit per analitzar els casos en què diversos condicionants socials comporten canvis o tries en els usos dels parlants.

La jornada, que ha tingut lloc a la sala d’actes del Museu Marítim, a les Drassanes de Barcelona —un indret que probablement Ramon Llull va arribar a conèixer de primera mà—, ha aplegat prop de cent cinquanta professionals i estudiosos dels àmbits de la llengua, la terminologia, la traducció, la mediació lingüística, la història i altres disciplines associades, que han pogut compartir amb els experts ponents les reflexions a l’entorn de la creativitat terminològica.

Podeu consultar aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.

Recull d'imatges