Es presenta el Diccionari de bioètica

Presentació del Diccionari de bioètica

Ahir a la tarda es va presentar a la sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona el Diccionari de bioètica, que conté 699 termes d’aquesta matèria. Cada article terminològic inclou una o més denominacions catalanes, equivalents en castellà i anglès, la definició i, sovint, notes explicatives. En aquesta infografia interactiva trobareu alguns dels temes i termes destacats en l'obra.

El termes estan classificats temàticament en onze subàmbits molt diversos, que reflecteixen la interdisciplinarietat de la bioètica: conceptes generals; drets i deures; atenció sanitària; reproducció;  final de la vida; cèl·lules, teixits i òrgans; genètica; recerca; salut mental; salut pública, i ecoètica.

El diccionari es publica simultàniament en paper i en línia, i ha estat fruit de la iniciativa del Comitè de Bioètica de Catalunya. S’ha elaborat conjuntament entre el Centre de Terminologia TERMCAT, organisme adscrit al Departament de Cultura, i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. També han participat en l’elaboració del diccionari nombrosos experts de l’àmbit, i el Comitè de Bioètica de Catalunya n'ha aprovat el contingut final, com a obra de consens i amb caràcter institucional.

L’acte de presentació ha estat presidit per la consellera de Salut, Alba Vergés, i la de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que han destacat la importància de disposar d’una eina que permeti resoldre els dubtes conceptuals que ens planteja aquesta matèria relativament jove i transversal, que serà clau aquests propers anys per reflexionar i prendre decisions sobre els dilemes ètics que els avenços científics ens plantegen en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut.

En l’acte també han intervingut Màrius Morlans, vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya, que ha destacat la feina de consens que s’hi ha dut a terme, amb més d’una seixantena d’experts implicats, i Jordi Bover, director del TERMCAT, que ha explicat les característiques tècniques del diccionari i n’ha presentat la versió en línia, disponible a la col·lecció Diccionaris en Línia del Centre. Es preveu poder actualitzar anualment aquesta versió amb noves entrades i modificacions de definicions, que permetin que el diccionari evolucioni al ritme d’aquesta disciplina, en procés de canvi constant.

Prèviament a l’acte de presentació hi ha hagut les intervencions de Marc Antoni Broggi i Josep Maria Busquets, president i secretari respectivament del Comitè de Bioètica de Catalunya, que han destacat les aportacions del Comitè, i de Roser Font, presidenta del Comitè d'Ètica Assistencial de l’Hospital Mútua de Terrassa, que ha explicat l'experiència d'aquests comitès.

La col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, en què s’inclou la versió en línia d’aquest nou recull, aplega més de cent quaranta diccionaris dels àmbits de les ciències de la vida, la indústria, la tecnologia, les ciències humanes, i les ciències jurídiques i econòmiques. D’entre les publicacions més recents de l’àmbit de les ciències de la salut destaquen el Lèxic de malalties minoritàries o la Terminologia del càncer.

 

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de bioètica. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut, 2019.
ISBN 978-84-393-9957-5

 

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de bioètica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/271/