Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "bartumeus" dins totes les àrees temàtiques

amanida de llenties pardines perfumades amb comí i làmines de paó confitat amanida de llenties pardines perfumades amb comí i làmines de paó confitat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de llenties pardines perfumades amb comí i làmines de paó confitat
  • es  ensalada de lentejas pardinas perfumadas con comino y láminas de pavo real confitado
  • fr  salade de lentilles parfumées au cumin aux tranches fines de paon confit
  • it  insalata di lenticchie aromatizzate al cumino con scaglie di pavone confit
  • en  cumin-perfumed lentil salad with pickled peacock slices
  • de  Linsensalat mit Kümmelparfüm und eingelegten Pfauenscheibchen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

broqueta de magret d'ànec amb verduretes i poma perfumades amb xerès broqueta de magret d'ànec amb verduretes i poma perfumades amb xerès

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  broqueta de magret d'ànec amb verduretes i poma perfumades amb xerès
  • es  pincho de magret de pato con verduritas y manzana perfumadas con jerez
  • fr  brochette de magret de canard aux petits légumes et à la pomme parfumées au xérès
  • it  spiedino di magret d'anatra con verdurine e mela aromatizzate allo sherry
  • en  magret of duck brochette with tiny vegetables and apple perfumed with sherry
  • de  Entenmagretspieß mit Gemüse und Apfel mit Sherryparfum

<Plats a la carta. Carn>

caldereta d'espatlles de conill perfumades amb cacau caldereta d'espatlles de conill perfumades amb cacau

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  caldereta d'espatlles de conill perfumades amb cacau
  • es  caldereta de paletillas de conejo perfumadas con cacao
  • fr  caldereta d'épaules de lapin parfumées au cacao (sorte de cassolette d'épaules de lapin cuisinées)
  • it  caldereta di spalle di coniglio aromatizzate al cacao (casseruola di spalle di coniglio in umido)
  • en  rabbit shoulders perfumed with cacao caldereta (stewed rabbit shoulders casserole)
  • de  Hasenschulter-Caldereta mit Kakaoparfüm (Hasenschultereintopf)

<Plats a la carta. Peix i marisc>

escamarlans amb aroma de llimona verda escamarlans amb aroma de llimona verda

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  escamarlans amb aroma de llimona verda
  • es  cigalas al aroma de limón verde
  • fr  langoustines parfumées au citron vert
  • it  scampi aromatizzati al limone verde
  • en  Norway lobsters with green lemon aroma
  • de  Kaisergranat mit grünem Zitronenaroma

<Plats a la carta. Peix i marisc>

gambes perfumades amb allets gambes perfumades amb allets

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  gambes perfumades amb allets
  • es  gambas perfumadas con ajitos
  • fr  crevettes roses parfumées à l'ail
  • it  gamberi profumati all'aglio
  • en  garlic-perfumed shrimps
  • de  mit Knoblauch parfumierte Garnelen

<Plats a la carta. Peix i marisc>

magret d'ànec i tallarines de pasta fresca amb aroma d'all magret d'ànec i tallarines de pasta fresca amb aroma d'all

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  magret d'ànec i tallarines de pasta fresca amb aroma d'all
  • es  magret de pato y tallarines de pasta fresca al aroma de ajo
  • fr  magret de canard et tagliatelles de pâtes fraîches parfumées à l'ail
  • it  magret d'anatra e tagliatelle di pasta fresca aromatizzate all'aglio
  • en  magret of duck and fresh pasta tagliatelle with garlic aroma
  • de  Entenmagret und frische Tagliatelle mit Knoblaucharoma

<Plats a la carta. Carn>

mallerenga de bigotis mallerenga de bigotis

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  mallerenga de bigotis, n f
  • es  bigotudo
  • fr  panure à moustaches
  • en  bearded reedling
  • de  Bartmeise
  • nc  Panurus biarmicus

<00 Fitxa il·lustrada>, <36.072 Ocells > Passeriformes > Panúrids>

mallerenga de bigotis mallerenga de bigotis

<Zoologia > Ocells>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  mallerenga de bigotis, n f
  • es  bigotudo
  • fr  panure à moustaches
  • en  bearded reedling
  • de  Bartmeise
  • nc  Panurus biarmicus

<00 Fitxa il·lustrada>, <36.072 Ocells > Passeriformes > Panúrids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  malrubí, n m
  • ca  marreu, n m sin. compl.
  • ca  marrubí, n m sin. compl.
  • ca  aliacrà, n m alt. sin.
  • ca  bonroig, n m alt. sin.
  • ca  herba del mal roig, n f alt. sin.
  • ca  madrastra, n f alt. sin.
  • ca  madrastres, n f pl alt. sin.
  • ca  malroig, n m alt. sin.
  • ca  malrubí blanc, n m alt. sin.
  • ca  malrubí vulgar, n m alt. sin.
  • ca  malrubins, n m pl alt. sin.
  • ca  marrameus, n m pl alt. sin.
  • ca  marreu blanc, n m alt. sin.
  • ca  marreus, n m pl alt. sin.
  • ca  marrèvol, n m alt. sin.
  • ca  marrèvol blanc, n m alt. sin.
  • ca  marrèvols, n m pl alt. sin.
  • ca  marruc, n m alt. sin.
  • ca  marrucs, n m pl alt. sin.
  • ca  ortiga blanca, n f alt. sin.
  • ca  barrombí, n m var. ling.
  • ca  malrebo, n m var. ling.
  • ca  malrebol, n m var. ling.
  • ca  malrébol, n m var. ling.
  • ca  malroïns, n m pl var. ling.
  • ca  malroit, n m var. ling.
  • ca  malroits, n m pl var. ling.
  • ca  malrrubí, n m var. ling.
  • ca  malrubi, n m var. ling.
  • ca  malrúbio, n m var. ling.
  • ca  malsrobins, n m pl var. ling.
  • ca  manrobio, n m var. ling.
  • ca  manrubi, n m var. ling.
  • ca  manrubí, n m var. ling.
  • ca  manrubio, n m var. ling.
  • ca  manrúbio, n m var. ling.
  • ca  manrubio blanc, n m var. ling.
  • ca  marrubi, n m var. ling.
  • ca  marrubi blanc, n m var. ling.
  • ca  marrubio, n m var. ling.
  • ca  marrúbio, n m var. ling.
  • ca  melrrubí, n m var. ling.
  • ca  melrrubís, n m pl var. ling.
  • ca  melrubí, n m var. ling.
  • ca  melrubí blanc, n m var. ling.
  • ca  monrúbio, n m var. ling.
  • nc  Marrubium vulgare L.

<Botànica > labiades / lamiàcies>

malrubí malrubí

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  malrubí, n m
  • ca  marreu, n m sin. compl.
  • ca  marrubí, n m sin. compl.
  • ca  aliacrà, n m alt. sin.
  • ca  bonroig, n m alt. sin.
  • ca  herba del mal roig, n f alt. sin.
  • ca  madrastra, n f alt. sin.
  • ca  madrastres, n f pl alt. sin.
  • ca  malroig, n m alt. sin.
  • ca  malrubí blanc, n m alt. sin.
  • ca  malrubí vulgar, n m alt. sin.
  • ca  malrubins, n m pl alt. sin.
  • ca  marrameus, n m pl alt. sin.
  • ca  marreu blanc, n m alt. sin.
  • ca  marreus, n m pl alt. sin.
  • ca  marrèvol, n m alt. sin.
  • ca  marrèvol blanc, n m alt. sin.
  • ca  marrèvols, n m pl alt. sin.
  • ca  marruc, n m alt. sin.
  • ca  marrucs, n m pl alt. sin.
  • ca  ortiga blanca, n f alt. sin.
  • ca  barrombí, n m var. ling.
  • ca  malrebo, n m var. ling.
  • ca  malrebol, n m var. ling.
  • ca  malrébol, n m var. ling.
  • ca  malroïns, n m pl var. ling.
  • ca  malroit, n m var. ling.
  • ca  malroits, n m pl var. ling.
  • ca  malrrubí, n m var. ling.
  • ca  malrubi, n m var. ling.
  • ca  malrúbio, n m var. ling.
  • ca  malsrobins, n m pl var. ling.
  • ca  manrobio, n m var. ling.
  • ca  manrubi, n m var. ling.
  • ca  manrubí, n m var. ling.
  • ca  manrubio, n m var. ling.
  • ca  manrúbio, n m var. ling.
  • ca  manrubio blanc, n m var. ling.
  • ca  marrubi, n m var. ling.
  • ca  marrubi blanc, n m var. ling.
  • ca  marrubio, n m var. ling.
  • ca  marrúbio, n m var. ling.
  • ca  melrrubí, n m var. ling.
  • ca  melrrubís, n m pl var. ling.
  • ca  melrubí, n m var. ling.
  • ca  melrubí blanc, n m var. ling.
  • ca  monrúbio, n m var. ling.
  • nc  Marrubium vulgare L.

<Botànica > labiades / lamiàcies>