Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca  cookie [en], n f
  • es  cookie
  • fr  biscuit aux grains de chocolat
  • fr  biscuit aux pépites de chocolat
  • fr  cookie
  • en  chocolate chip cookie
  • en  toll house cookie

<Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria>

Definició
Galeta de forma arrodonida i superfície rugosa que s'elabora amb farina, sucre, mantega o altres greixos i ous, i que generalment conté trossets de xocolata o de fruita seca, originària de la pastisseria dels Estats Units d'Amèrica.

Nota

  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme cookie:

    S'aprova el terme cookie, manlleu de l'anglès (de l'holandès koekje, diminutiu de koek 'pastís') que en aquesta llengua té el significat genèric de 'galeta', pels motius següents:

    ·és una forma ja molt consolidada en català per a designar específicament aquest tipus de galetes d'origen nord-americà;

    ·es documenta en nombrosos textos especialitzats en català i també en algunes obres lexicogràfiques;

    ·en altres llengües romàniques l'ús del manlleu també és habitual i es recull fins i tot en diccionaris de referència de la llengua general;

    ·manlleus del mateix àmbit temàtic com ara brownie, bagel, croissant, mousse o vol-au-vent s'han adoptat també en català sense cap mena d'adaptació;

    ·té el vistiplau dels especialistes consultats.


    Es descarta l'adaptació cuqui perquè formalment s'allunya molt de la denominació anglesa, que és la forma coneguda i utilitzada habitualment, tant en català com en la resta de llengües.

    Les formes descriptives galeta amb trossos de xocolata, galeta amb gotes de xocolata i galeta amb grans de xocolata, que s'han valorat com a alternatives al manlleu, s'han desestimat perquè, en general, es consideren poc precises. Segons alguns els especialistes, a més, actualment també es fan cookies sense grans de xocolata, encara que aquest ingredient és tradicional i característic d'aquest tipus de galetes.