Back to top
encauament de mapes encauament de mapes

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  encauament de mapes, n m
  • ca  encauament, n m sin. compl.
  • es  cacheo
  • es  cacheo de mapas
  • en  caching
  • en  map caching

<Disciplines cartogràfiques > Sistemes d'informació geogràfica > Ciències de la informació geogràfica > Geomàtica > SIG a Internet>

Definició
Procediment per a accelerar la transmissió i la visualització dels serveis de mapes consistent a renderitzar prèviament el mapa i a generar un conjunt d'imatges emmagatzemades, de manera que no calgui enviar peticions al servidor de mapes a cada operació de visualització o de navegació.

Nota

  • 1. L'encauament de mapes es combina amb dos procediments addicionals d'acceleració: la tessel·lació de servei de mapes i la generació de piràmides d'imatges tessel·lades del servei de mapes a un cert nombre d'escales fixes d'interès. Combinant els tres procediments, les operacions de zoom en el client no requereixen la regeneració de la secció de mapa d'interès, sinó tan sols la recuperació de la imatge de la secció i escala apropiades.

    2. L'encauament de mapes sol incloure el conjunt de procediments de generació i d'emmagatzematge d'imatges de mapa prerenderitzades, la tessel·lació i la generació de piràmides.

    3. Tot i que és un procediment relativament antic (alguns mapes a Internet, com ara guies urbanes, han estat des de l'inici mapes estàtics, basats en col·leccions d'imatges), la gran difusió entre el públic de la cartografia web i l'aparició de serveis com Google Maps o Microsoft Virtual Earth han demostrat la seva enorme eficàcia, de manera que actualment constitueix un dels àmbits de desenvolupament més actius de tecnologia geoespacial per a millorar la relativa lentitud dels servidors de mapes clàssics.
  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

    NUNES, Joan. Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 551 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-8863-0; 978-84-412-2188-8