garnatxa roja
garnatxa roja
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca garnatxa roja, n m/f
- ca garnatxa grisa, n m/f sin. compl.
- ca lledoner gris, n m sin. compl.
- ca lledoner roig, n m sin. compl.
- es garnacha gris, n f
- es garnacha roja, n f
- fr grenache gris, n f
- en Grenache Gris, n
- en Grey Grenache, n
<Agricultura > Horticultura > Viticultura>, <Vinificació. Enologia>
Definició
Raïm negre produït pel cep garnatxa roja, de maduració primerenca, menut, compacte, piramidal i amb els grans mitjans, esfèrics i de color rogenc.
Nota
- 1. Les denominacions catalanes lledoner gris i lledoner roig s'utilitzen especialment a l'Empordà.
- 2. En català també es documenten, entre d'altres, les formes granatxa, vernatxa i vernassa (totes tres noms masculins o femenins), variants lingüístiques de garnatxa.
- 3. La garnatxa roja es vinifica habitualment com a vi blanc.