Back to top
ciutat intel·ligent ciutat intel·ligent

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de sociologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/269>
Aquesta obra és un avançament del diccionari complet, en curs d'elaboració.

  • ca  ciutat intel·ligent, n f
  • es  ciudad inteligente
  • en  smart city

<Modernització i globalització > Procés d'urbanització > Món urbà>, <Mitjans de comunicació social > Nous mitjans de comunicació>

Definició
Aplicació de solucions tecnològiques a la millora de la gestió de les ciutats, enteses com un entramat urbà que disposa d'una bona xarxa d'infraestructures d'informació, composta per telecomunicacions i sistemes d'informació, i d'un teixit tecnosocial innovador que comporta un increment del capital social i de la capacitat d'aprenentatge de tota la ciutat, i dona resposta als reptes econòmics, socials, polítics i mediambientals, alhora que té en compte el ciutadà com a punt de referència bàsic.

Nota

  • 1. Els tres eixos de la ciutat intel·ligent són: hiperconnectivitat (xarxes de telecomunicacions), components de ciutat (tecnologia interoperable) i cocreació o participació ciutadana.
  • 2. L'estalvi energètic o de l'aigua, la millora de la mobilitat urbana o de les noves necessitats socials són alguns dels reptes més importants als quals vol respondre una ciutat intel·ligent, apostant per posar la tecnologia al servei de l'eficiència i l'eficàcia dels serveis que s'ofereixen al ciutadà.