Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  vitiligen, n m
  • ca  vitiligo, n m sin. compl.
  • es  vitíligo
  • en  vitiligo

<Dermatologia>, <Disciplines de suport > Genètica i genòmica>

Definició
Anomalia pigmentària de la pell, de caràcter hereditari i familiar, transmesa de forma autosòmica dominant, que es manifesta per plaques blanques despigmentades voltades d'una vora normal o hiperpigmentada. Les taques són de grandària i configuració diverses, sovint distribuïdes simètricament, localitzades especialment a la cara, part superior del tòrax i dors de les mans, les aixelles, els mugrons, el llombrígol, el penis, la vulva, l'anus, els colzes i els genolls. Les lesions augmenten progressivament en nombre, es fan confluents per tal de formar patrons complexos i són molt sensibles als raigs ultraviolats.

Nota

  • La denominació vitiligen prové del llatí vitiligo -inis.