Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  capacitat laboral, n f
  • es  capacidad laboral

<Dret del treball i de la Seguretat Social>

Definició
Requisit que l'ordenament laboral exigeix als treballadors i als empresaris per a poder treballar i per a poder contractar.

Nota

  • La capacitat jurídica comporta una aptitud genèrica per a ser titular de relacions jurídiques. Segons el Codi civil espanyol (CC), el naixement d'una persona en determina la personalitat (art. 29 CC). En el cas de les persones jurídiques, la personalitat la determina la seva vàlida constitució (art. 35 CC).
    La capacitat laboral pressuposa la capacitat jurídica i fa referència als requisits que l'ordenament laboral exigeix als treballadors i als empresaris per a poder contractar i per a poder treballar. L'article 6 del text refós de la Llei de l'estatut dels treballadors (LET) estableix una prohibició d'admissió al treball dels menors de setze anys i l'article 7 del text refós de la LET fa una referència específica a la capacitat per a contractar que tenen els treballadors (la prestació de llur treball) i, d'acord amb aquest precepte, es poden distingir tres situacions: capacitat plena, capacitat limitada i incapacitat:
    1. CAPACITAT PLENA. S'adquireix amb l'emancipació i, per tant, és obligada la remissió a les regles comunes del CC. L'edat apareix com un element determinant de la plena capacitat per a contractar. Els majors de divuit anys tenen plena capacitat (art. 315 CC). També la tenen els menors de divuit anys i més grans de setze anys casats i els que visquin de manera independent (art. 314, 316, 317 i 319 CC), amb consentiment de llurs pares o tutors, o amb autorització de la persona o la institució que els tingui o per atorgament judicial (art. 320, 321 i 323 CC).
    2. CAPACITAT LIMITADA. Es reconeix als menors de divuit anys i més grans de setze i, en aquests casos, es requereix per a contractar una autorització atorgada pel representant legal. L'esmentada autorització té caràcter general per a exercir els drets i per a complir els deures que es deriven del contracte. No s'exigeix una forma especial per a l'atorgament de l'autorització, que pot ser escrita o oral, expressa o tàcita (art. 7.b). Quant als empresaris, no hi ha regles pròpies; això comporta una remissió a les regles comunes que contenen el CC i el Codi de comerç (CCom) espanyols; si l'empresari o empresària és persona jurídica, la seva capacitat està en funció de la seva vàlida constitució. Per raó d'edat hi estaran incapacitats els menors de setze anys. Amb tot, s'admet el treball de menors en espectacles públics si prèviament s'ha obtingut l'autorització corresponent que atorga l'autoritat laboral (art. 6.4 text refós LET).
    3. INCAPACITAT PER DECISIÓ JUDICIAL. Els incapacitats judicialment tenen el grau de capacitat d'obrar laboral que els pot reconèixer la sentència d'incapacitació (art. 200, 210 i 267 CC).
    En consideració a la nacionalitat, els treballadors estrangers i/o comunitaris estaran sotmesos, d'acord amb l'article 7.c del text refós de la LET, a unes normes específiques. En el cas que es declari nul el contracte de treball per vulneració de les normes sobre capacitat, els treballadors tindran dret a la remuneració corresponent als dies treballats com si es tractés d'un contracte vàlid (art. 9.2 ET). Actualment, no hi ha cap prohibició o limitació jurídica per a contractar basada en el sexe o en l'estat civil.
    Pel que fa a la capacitat per a treballar, l'ordenament laboral estableix prohibicions i limitacions per raó de l'edat, el sexe, la titulació i la salut. Per raó de l'edat, l'article 6 del text refós de la LET fa referència a determinades prohibicions de treball als menors d'edat, prohibicions que s'han de completar amb les que deriven de l'article 27 de la Llei de prevenció de riscos laborals (LPRL). Per raó de titulació, l'article 39 del text refós de la LET permet la mobilitat funcional en l'empresa sense altres limitacions que les exigides per les titulacions acadèmiques o professionals. Per raó de salut, l'article 25 de la LPRL fa referència a la protecció als treballadors especialment sensibles a determinats riscos; l'article 26 estableix mesures de protecció de la maternitat i l'article 27 conté normes específiques de protecció a menors. Per a exercir els drets de representació, l'article 69.2 del text refós de la LET limita la capacitat per a ser elegible com a delegat de personal o membre del comitè d'empresa als treballadors que tinguin divuit anys complerts.