Back to top
0 CRITERI operador turístic, agència de viatges majorista, agència de viatges majorista detallista o tour operador? 0 CRITERI operador turístic, agència de viatges majorista, agència de viatges majorista detallista o tour operador?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

 • ca  0 CRITERI operador turístic, agència de viatges majorista, agència de viatges majorista detallista o tour operador?
 • es  (agència de viatges majorista) agencia de viajes mayorista, n f
 • es  (agència de viatges majorista) mayorista, n f
 • es  (agència de viatges majorista) operador turístico, n f
 • es  (operador turístic) operador turístico, n m
 • fr  (agència de viatges majorista) organisateur de voyages, n m
 • fr  (agència de viatges majorista) voyagiste, n m
 • fr  (operador turístic) tour-opérateur, n m
 • fr  (operador turístic) voyagiste, n m
 • en  (agència de viatges majorista) tour operator, n
 • en  (agència de viatges majorista) wholesaler, n
 • en  (operador turístic) tour operator, n

<Lleure. Turisme>

Definició
Tant operador turístic (nom masculí), com agència de viatges majorista (nom femení), com agència de viatges majorista detallista (nom femení) es consideren formes adequades, amb matisos de significat diferents, mentre que no es considera adequada la forma *tour operador.

- Un operador turístic és una empresa turística que projecta, elabora i organitza serveis turístics i viatges combinats a gran escala per vendre'ls sobretot a agències de viatges i també a particulars.
. L'equivalent castellà és operador turístico; els francesos, tour-opérateur i voyagiste, i l'anglès, tour operator.

En canvi, una agència de viatges majorista i una agència de viatges majorista detallista designen tipus específics d'operadors turístics:

- Una agència de viatges majorista, o el sinònim complementari majorista de viatges, és un operador turístic que ven els serveis turístics i els viatges combinats només a agències de viatges detallistes.
. Els equivalents castellans són agencia de viajes mayorista, mayorista i operador turístico; els francesos, organisateur de voyages i voyagiste, i els anglesos, tour operator i wholesaler.

- Una agència de viatges majorista detallista, o el sinònim complementari majorista detallista, és un operador turístic que ven els serveis turístics i els viatges combinats tant a agències de viatges com a particulars.

Finalment, es descarta la forma *tour operador pels motius següents:
(1) Es tracta d'una forma híbrida, que no respecta la sintaxi del català (hauria de ser *operador de tours), ni tampoc l'original anglès (tour operator).
(2) Les formes proposades (operador turístic, agència de viatges majorista i agència de viatges majorista detallista) cobreixen adequadament els diversos sentits de tour operator i ja tenen un ús ampli en català.

Nota