Back to top
aprofitament forestal aprofitament forestal

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  aprofitament forestal, n m
  • es  aprovechamiento forestal

<Dret ambiental>

Definició
Organització de l'explotació i el control dels recursos i els terrenys forestals.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • El títol IV de la Llei 6/1988, del 30 de març, forestal de Catalunya, està dedicat als aprofitaments forestals: el capítol I (articles del 46 al 49) tracta dels aprofitaments; el capítol II (articles del 50 al 59), de l'aprofitament de fustes, llenyes i escorces, i el capítol III (articles del 60 al 63), de la realització i el control dels aprofitaments.
    L'article 46 estableix que s'han de respectar els principis de persistència, conservació i millora de les masses forestals i que poden ser objecte d'aprofitament forestal les fustes, les llenyes, les escorces, les pastures, els fruits, les resines, les plantes aromàtiques, les plantes medicinals, els bolets (incloses les tòfones), els productes apícoles i, en general, els altres productes propis dels terrenys forestals.
    L'article 47.2 de la Llei 6/1988 estableix que l'Administració forestal ha d'impulsar l'estructuració i la planificació dels terrenys forestals d'acord amb els projectes d'ordenació i els plans tècnics de gestió i millora forestal.
    L'article 48.1 regula l'aprofitament de pastures i estableix que s'ha de fer anant amb compte de no degradar ni el sòl ni la capa vegetal necessària per a la protecció dels terrenys contra l'erosió. L'article 48.2 afegeix que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha de vetllar perquè no disminueixi la superfície total de pastures a Catalunya ni la seva qualitat, i ha de fixar, amb aquesta finalitat, les mesures que siguin necessàries.
    L'article 49 estableix que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca pot regular l'aprofitament de fruits, resines, plantes aromàtiques, plantes medicinals, bolets (incloses les tòfones), productes apícoles i, en general, els altres productes propis dels terrenys forestals. Aquests aprofitaments poden estar subjectes a llicència en els casos següents: a) si poden malmetre l'equilibri de l'ecosistema del bosc o la persistència de les espècies, i b) si excedeixen de les quantitats fixades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.
    El capítol II d'aquest títol regula l'aprofitament de fustes, llenyes i escorces; concretament, l'article 50 estableix que els aprofitaments en terrenys forestals de propietat privada que disposin de projectes d'ordenació o plans tècnics no necessiten autorització: n'hi ha prou amb la comunicació prèvia, per escrit, a l'Administració forestal. Sí que es requereix autorització administrativa, en canvi, per als aprofitaments que no estiguin continguts en projectes d'ordenació o plans tècnics.
    Excepcionalment, tal com estableix l'apartat 3 d'aquest mateix article, es poden autoritzar aprofitaments forestals que no estiguin continguts en els programes aprovats, sempre que siguin per causa de força major, per accidents naturals o per incendis forestals. En aquests casos és suficient la comunicació prèvia a l'Administració forestal si es tracta d'aprofitaments en terrenys forestals temporals. Són terrenys forestals temporals els terrenys amb una durada mínima del torn de l'espècie, els terrenys agrícoles que circumstancialment són objecte d'explotació forestal amb espècies de creixement ràpid, tal com els defineix l'article 2.3 de la Llei 6/1988.
    L'article 52 de la Llei 6/1988 regula les autoritzacions dels aprofitaments forestals i estableix que han de fixar les condicions tècniques que han de regir aquests aprofitaments. Estableix també que les autoritzacions caduquen al cap d'un any de la concessió de la llicència d'aprofitament. També afegeix que l'Administració forestal pot imposar, als aprofitaments forestals que afecten terrenys o masses forestals amb alguna característica singular, limitacions tendents a assegurar el manteniment de les superfícies arbrades, amb l'establiment de les compensacions pertinents.
    L'aprofitament de fustes, llenyes i escorces en terrenys forestals de propietat pública ha de ser regulat per l'Administració forestal o per les entitats titulars mitjançant projectes d'ordenació o plans tècnics de gestió i millora forestal, tal com estableix l'article 53.1 de la Llei 6/1988. Els articles 53.2 i 53.3 estableixen que les entitats locals han de conèixer els projectes d'ordenació i els plans tècnics sobre els terrenys forestals de llur propietat i emetre'n un informe, i també conèixer i acceptar, amb caràcter previ, l'execució de qualsevol obra, infraestructura o treball que no estiguin determinats en els instruments d'ordenació i planificació forestals que s'efectuïn en els terrenys de la propietat d'aquestes entitats.
    L'article 54 estableix l'obligació de l'Administració forestal de redactar anualment, d'acord amb els projectes d'ordenació i els plans tècnics, un programa d'aprofitaments i millores dels terrenys forestals de propietat pública que gestioni directament. Estableix també que les entitats públiques que disposin de tècnics forestals poden redactar llurs programes anuals d'aprofitament i millora, els quals s'han de presentar al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Sobre aquestes mateixes entitats públiques que disposin de tècnics forestals, l'article 55 de la Llei 6/1988 estableix que poden dur a terme directament les actuacions fixades en llurs projectes o plans, sempre que estiguin fixades també en el programa anual d'aprofitament i millora.
    L'article 57 de la Llei 6/1988 estableix que les entitats públiques propietàries de terrenys forestals tenen l'obligació d'invertir, com a mínim, el 15 % dels beneficis obtinguts amb els aprofitaments en l'ordenació i la millora de llurs masses forestals.
    L'article 58 regula la tallada i estableix que per a dur-la a terme cal l'autorització de l'Administració forestal, si es tracta d'espècies de creixement lent, o la comunicació per escrit de la mateixa Administració, si es tracta d'espècies de creixement ràpid. La falta de resolució expressa de les autoritzacions en el termini de tres mesos té efectes desestimatoris. Estableix també que l'autorització es pot concedir en els casos descrits a continuació. a) Si les tallades són adequades per a la millora, la regeneració i l'aprofitament de les espècies. En aquest cas, no és necessària l'autorització quan les tallades estan determinades en els projectes d'ordenació o en els plans tècnics de gestió i millora forestal. b) Si s'han d'adoptar mesures extraordinàries per raons de protecció fitosanitària. c) Si, a conseqüència d'un incendi forestal o d'altres causes de destrucció, els arbres moren. d) Si les tallades són necessàries per a la construcció o la conservació d'instal·lacions, d'obres o d'infraestructures legalment autoritzades. e) Si s'autoritzen rompudes de terrenys forestals per al conreu agrícola. f) Si s'han d'establir tallafocs o bandes de protecció sota línies de conducció elèctrica o sonora. I g) Si s'han de dur a terme activitats extractives legalment autoritzades als terrenys forestals.
    L'article 59 estableix que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha de comunicar a les entitats locals les situacions següents: a) les autoritzacions d'aprofitaments que s'han d'efectuar sobre els terrenys forestals de llur àmbit; b) els instruments d'ordenació i de planificació tècnica aprovats pels terrenys forestals de llur àmbit; c) les zones d'actuació urgent constituïdes en el territori de llur competència, i d) les zones d'alt risc d'incendi constituïdes al territori de llur competència.
    En l'ordenament estatal, l'article 6.i de la Llei 43/2003, del 21 de novembre, de forests, de l'Estat, considera l'aprofitament forestal com el de la fusta i la llenya, inclosa la biomassa forestal; el del suro, les pastures, la caça, els fruits, els bolets, les plantes aromàtiques, les plantes medicinals, els productes apícoles i els altres productes i serveis amb valor de mercat característics de les forests.
  • V. t.: Pla tècnic de gestió i millora forestal n m
  • V. t.: tallada n f