Back to top
Cunctis pateat [la] Cunctis pateat [la]

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  Cunctis pateat [la], n m
  • es  usaje Cunctis pateat

<Documentació jurídica>, <Història del dret>

Definició
Usatge número 172 del text oficial dels Usatges de Barcelona, que reprodueix la carta de pau atorgada pel comte Ramon Berenguer III i pel bisbe Pere d'Elna als habitants de la Cerdanya i del Conflent, arran d'una assemblea amb els magnats i cavallers dels dos comtats celebrada el 4 d'abril de 1118.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • L'usatge Cunctis pateat establí la protecció dels bous i altres animals de llauró i dels pagesos bovers i llauradors, i estipulà una pena de seixanta sous per als qui infringissin aquest article, dos terços dels quals serien per al comte i un terç per al bisbe d'Elna. En segon lloc, el comte, de comú acord amb l'assemblea, es comprometé a no alterar mentre visqués ni la llei ni el pes de la moneda comtal de Barcelona que acabava d'introduir a la Cerdanya. A canvi de la pax bestiarum i del compromís de mantenir la moneda estable, els homes i les dones del comtat haurien de contribuir una única vegada amb dotze diners per cada parell de bous, sis diners per cada bou, i els pagesos aixaders amb tres diners. El comte, per la seva banda, es comprometé a no tornar a demanar aquest impost als seus homes i a mantenir sempre ferma la pau, fins i tot en cas que hi hagués guerra entre ell i els magnats i cavallers del seu comtat.
    El Cunctis pateat de 1118 s'afegí al nucli primitiu del codi barceloní cap al 1150, i fou el fonament jurídic pel qual els monarques de la Corona d'Aragó, a començaments de llur regnat, exigiren a Catalunya el bovatge, impost directe que gravava la possessió del bestiar i dels béns mobles i immobles, fins que fou rescatat per la noblesa, les ciutats i viles del patrimoni reial a les Corts de Barcelona del 1299. La pau de la Cerdanya del 1118, i una altra assemblea coetània celebrada a Girona, fou també l'origen d'un altre impost directe, el monedatge, percebut cada set anys sobre la base de la riquesa patrimonial de cada foc, del qual Catalunya n'obtingué l'exempció el 1256 en introduir-se la moneda de tern.