Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  laude arbitral, n m
  • ca  laude, n m sin. compl.
  • es  laudo
  • es  laudo arbitral

<Dret processal>

Definició
Resolució per mitjà de la qual els àrbitres o un tribunal arbitral decideixen sobre totes o alguna de les qüestions que les parts han sotmès a l'empara d'un conveni arbitral.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • El laude arbitral manifesta la direcció de resolució d'un conflicte, decisió a la qual ha arribat un àrbitre o un tribunal arbitral; el laude és vinculant i pot ser executat per mitjà dels tribunals ordinaris.
    Un laude pot ser dictat per un àrbitre o un tribunal arbitral, arran de l'acord total o parcial de les parts, o sense que aquestes hagin arribat a un acord. Cal fer, doncs, una distinció clara entre el laude acordat entre les parts i el laude dictat per un àrbitre o tribunal. En el primer cas, l'article 36 de la Llei 60/2006, del 23 de desembre, d'arbitratge, de l'Estat, disposa que les parts, durant les actuacions arbitrals, poden acordar posar fi a la controvèrsia en part o completament i, en aquest cas, els àrbitres poden donar per acabades les actuacions dels punts acordats. I, si totes dues parts ho sol·liciten i els àrbitres entenen que pot ser així, han de fer constar aquest acord en forma de laude en els termes convinguts per les parts, el qual tindrà la mateixa eficàcia que qualsevol altre que es dicti sobre el fons de la qüestió.
    Pel que fa al termini per a dictar el laude, la forma que ha de tenir, el contingut i la notificació que se n'ha de fer, l'article 37 disposa que, tret que les parts arribin a un acord, els àrbitres poden dictar un o diversos laudes, si així ho consideren necessari, dins dels sis mesos després de la data de presentació de la contestació de la demanda o de l'expiració del termini per a presentar-la. Els àrbitres poden prorrogar el període durant un parell de mesos si és per un motiu vàlid. El temps durant el qual no es dicta el laude definitiu no pot afectar l'eficàcia del conveni arbitral ni la validesa del laude dictat, sense perjudici de la responsabilitat que hi tenen els àrbitres.
    El laude ha de constar per escrit i ha de ser signat pels àrbitres, que hi poden indicar el seu vot individual. Quan hi hagi més d'un àrbitre, només cal que el signin la majoria dels membres del tribunal arbitral o el president, si s'hi manifesten les raons per les quals manquen les altres signatures. El laude ha d'estar motivat per part de qui el dicti, si no es tracta d'un laude acordat per les parts. I cal que hi consti la data de la resolució i el lloc de celebració de l'arbitratge.
    Els articles 40 i següents de la Llei d'arbitratge fixen els motius d'anul·lació i revisió del laude arbitral. El laude té efectes de cosa jutjada i també, com s'ha dit, es pot executar de manera forçosa per mitjà dels tribunals ordinaris.
  • V. t.: àrbitre n m, f
  • V. t.: tribunal arbitral n m