Back to top
Tractat de Maastricht Tractat de Maastricht

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  Tractat de Maastricht, n m
  • ca  Tractat de la Unió Europea, n m sin. compl.
  • es  Tratado de la Unión Europea
  • es  Tratado de Maastricht

<Dret internacional públic>

Definició
Tractat que va signar la Unió Europea el 1992 i que configura el substrat principal de la Unió Europea.

Nota

  • Àmbit: Unió Europea
  • El Tractat de Maastricht va ser signat pels estats membres el 7 de febrer de 1992 a Maastricht, i va entrar en vigor l'1 de novembre de 1993.
    Aquest tractat, de caràcter vinculant per a les parts, tenia l'objectiu de preparar la Unió Monetària Europea i d'introduir elements d'unió política (com ara la ciutadania europea i les polítiques comunes d'assumptes exteriors i de l'interior). El canvi principal que va introduir va ser l'establiment de la Unió Europea (UE), que, a partir d'aquell moment, amb els canvis que implicava, substituïa i succeïa l'anterior Comunitat Europea (art. 1). També va introduir el procediment de codecisió, que donava més protagonisme al Parlament en la presa de decisions, i va establir noves formes de cooperació entre els governs de la UE, per exemple, en matèria de defensa i de justícia i interior.