Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  paracentesi, n f
  • es  paracentesis, n f
  • fr  paracentèse, n f
  • en  paracentesis, n

<.FITXA REVISADA>, <Cirurgia > Conceptes bàsics > Tècniques>

Definició
Punció quirúrgica d'una cavitat o d'un òrgan per tal d'evacuar un embassament.

Nota

  • Tot i que el terme paracentesi és genèric i es pot referir a qualsevol cavitat natural del cos, s'utilitza sobretot en el cas de la cavitat abdominal, malgrat que, en aquest cas, es poden emprar termes més específics com peritoneocentesi o peritoneonixi.

    La paracentesi pot tractar-se d'una maniobra terapèutica, com a tractament pal·liatiu de l'ascites o en la diàlisi peritoneal, però també pot ser un mètode diagnòstic, com en el cas de la punció o el rentat peritoneal en els traumatismes abdominals o en peritonitis greus.

    La denominació paracentesi prové del prefix grec para- i del grec kéntesis 'punció' i la denominació nixi prové del grec nýxis 'punxada'.