Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  alvèol pulmonar, n m
  • ca  cèl·lula bronquial, n f sin. compl.
  • ca  sac aeri, n m sin. compl.
  • ca  vesícula aèria, n f sin. compl.
  • ca  vesícula de Malpighi, n f sin. compl.
  • ca  vesícula malpighiana, n f sin. compl.
  • ca  vesícula pulmonar, n f sin. compl.

<Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Anatomia > Citologia>, <Bioquímica i biologia molecular>, <Pneumologia>

Definició
Petit sac terminal dels conductes alveolars del pulmó. Les parets de cada alvèol són formades per una capa, generalment única, de cèl·lules escatoses, anomenades cèl·lules epitelials alveolars tipus I (pneumoconiòcits tipus I), que descansa sobre una làmina basal adjacent a una capa de teixit connectiu portador de capil·lars sanguinis anastomitzats. La làmina basal de l'epiteli alveolar i la de l'endoteli capil·lar es troben sovint en contacte, de forma que sigui possible l'intercanvi respiratori d'oxigen i de diòxid de carboni entre l'aire alveolar i la sang capil·lar. La superfície alveolar és coberta normalment per una capa de sulfactant pulmonar, composta principalment per fosfolípids secretats per cèl·lules epitelials alveolars tipus II (pneumoconiòcits tipus II). Cadascuna de les parts alveolars contacta amb les dels alvèols adjacents, de manera que formen septes interalveolars. L'agrupació de dos, quatre o més alvèols és anomenada sac alveolar.