Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  deglució, n f
  • ca  deglutició, n f sin. compl.
  • es  deglución
  • fr  déglutition
  • en  deglutition
  • en  swallowing

<Gastroenterologia>, <Odontoestomatologia>

Definició
Pas de substàncies des de la boca fins a l'estómac. Consta de tres fases: la bucal, la faríngia i l'esofàgica; aquestes dues darreres són reflexes. En la bucal, que és voluntària, el bol alimentari és aplicat contra el paladar per la llengua, la qual el desplaça cap a l'istme de la gola. La fase faríngia comença amb la incomunicació nasal i, més tard, la laríngia, mitjançant la inversió de l'epiglotis i l'elevació de la laringe encorbada. La propulsió del bol alimentari al llarg de la faringe és ràpida. Per contra, la fase esofàgica és més passiva i lenta, hi intervenen l'acció de la gravetat (quan la ingestió és feta per un individu incorporat), el peristaltisme de l'esòfag i, al final, la relaxació de l'esfínter inferior.