Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  àcid làctic, n m
  • ca  àcid etilenlàctic, n m sin. compl.
  • ca  àcid hidroxiacrílic, n m sin. compl.
  • ca  àcid hidroxipropiònic, n m sin. compl.
  • ca  àcid paralàctic, n m sin. compl.
  • ca  àcid sarcolàctic, n m sin. compl.

<Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Bioquímica i biologia molecular>

Definició
Àcid α-hidroxipropiònic, de fórmula CH3CHOHCOOH. És el producte final de la glucòlisi, i es forma per reducció de l'àcid pirúvic catalitzat per la lactat-deshidrogenasa. Hom en coneix tres formes estereoisòmeres: una forma dextrorotatòria, l'àcid L-làctic, que apareix en les cèl·lules musculars dels animals superiors com a conseqüència d'una activitat muscular pesada i arriba a ésser excretada per l'orina. Durant el període de repòs es transforma en glucosa en el fetge i en el cor. Una altra forma, levorotatòria, l'àcid D-làctic, és produïda per la fermentació de la dextrosa de melasses o midó hidrolitzat, emprant bacteris del grup Delbrück (Micrococcus acidi levolactici). Una tercera forma, l'àcid ß-hidroxipropiònic, també anomenada àcid DL-làctic, és inactiva, racèmica, no és present en el cos i sí en la llet àcida i en certs aliments fermentats com la xucrut i l'herba de les pallisses.