àcid gras poliinsaturat
àcid gras poliinsaturat
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
- ca àcid gras poliinsaturat, n m
- ca AGPI, n m sigla
- es ácido graso poliinsaturado, n m
- fr acide gras polyinsaturé, n m
- en polyunsaturated fatty acid, n
- en PUFA, n
<.FITXA REVISADA>, <Bioquímica i biologia molecular>, <Endocrinologia i nutrició>
Definició
Àcid gras amb dos o més enllaços dobles, present en olis vegetals i peixos, que intervé en la regulació de la inflamació i de l'agregació plaquetària i contribueix a reduir certes malalties cardiovasculars.
Nota
- Alguns àcids grassos poliinsaturats tenen caràcter essencial, com els àcids linoleic o α-linolènic, i altres se sintetitzen a partir d'ells dins de l'organisme, com els àcids araquidònic, docosahexaenoic (DHA), icosapentaenoic o eicosapentanoic (EPA).