Back to top
estenosi hipertròfica del pílor estenosi hipertròfica del pílor

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  estenosi hipertròfica del pílor, n f
  • ca  hipertròfia pilòrica, n f sin. compl.
  • ca  malaltia pilòrica, n f sin. compl.

<Malalties i síndromes>, <Anatomia patològica>, <Cirurgia > Cirurgia infantil>, <Gastroenterologia>, <Pediatria>

Definició
Malaltia que apareix clínicament entre el quinzè dia i els tres mesos de vida, de causa congènita caracteritzada patològicament per la presència d'un tumor dur, fibrós, en la regió pilòrica, de 3 cm de llargada i 2 cm d'amplada, que essencialment està constituït per la hipertròfia de les dues capes musculars del pílor, sobretot de la capa circular, i que presenta lesions dels plexos de Meissner i d'Auerbach. Clínicament es manifesta per vòmits explosius, moviments peristàltics de lluita de l'estómac, palpació del tumor pilòric, seguits de deshidratació i alteració ràpida de l'estat general. El diagnòstic es confirma radiològicament i el tractament quirúrgic resol el problema (pilorotomia extramucosa de Fredet-Ramstedt). Pot associar-se amb d'altres malformacions congènites (hèrnia inguinal, hidrocele) o formar part de la síndrome frenopilòrica de Roviralta.
La hipertròfia congènita de la capa muscular pilòrica en provocar vòmits en el lactant, s'ha d'operar com més aviat millor per tal d'evitar la malnutrició i els trastorns de creixement i desenvolupament normal de l'infant. En els casos menys greus, no operats, poden persistir els símptomes en l'adult i, de confirmar-se el diagnòstic, cal també operar quan abans millor.

Nota

  • Intervenció clàssica en aquests casos es la piloromiotomia extramucosa en el nadó o la piloplàstia en l'adult.