Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  apendicitis, n f
  • ca  ecfiaditis, n f sin. compl.
  • ca  epitiflitis, n f sin. compl.
  • ca  tiflitis, n f sin. compl.
  • es  apendicitis
  • fr  appendicite
  • en  appendicitis

<Ciències de la salut > Semiologia>, <Gastroenterologia>

Definició
Inflamació de l'apèndix cecal. La malaltia es presenta de manera més o menys sobtada i es manifesta, en la seva forma típica, amb dolor abdominal d'inici epigàstric que, al cap de poc, es localitza al quadrant inferior dret. Generalment s'acompanya de vòmits o nàusees, de febrícula i d'absència de deposicions. L'exploració clínica descobreix contractura involuntària de la musculatura de la fossa ilíaca dreta i dolor a la pressió en el punt de McBurney. A la sang, habitualment hi ha augment del nombre de leucòcits i de formes joves. El tractament de l'afecció és l'extirpació de l'apèndix (apendicectomia), que és recomanable efectuar amb urgència per tal d'evitar l'evolució de les lesions cap a la perforació i la peritonitis, complicació que crea una situació de gravetat. En l'infant, l'apendicitis és especialment greu -tant més com més jove és el pacient- a causa de la ràpida progressió de les lesions i a les dificultats diagnòstiques. L'administració d'antibiòtics modifica el quadre clínic, la qual cosa explica sovint retards diagnòstics lamentables. En el vell, l'apendicitis també ofereix una major gravetat, a conseqüència de la poca intensitat del quadre i la lentitud d'evolució, circumstàncies que expliquen molts diagnòstics tardans.

Nota

  • Les denominacions ecfiaditis, eptiflitis i tiflitis es consideren obsoletes.