Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  ronyó, n m
  • es  riñón
  • fr  rein
  • en  kidney

<Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Nefrologia>

Definició
Cadascun dels dos òrgans parions situats a banda i banda de la columna vertebral, la funció dels quals és de formar l'orina, com a mitjà d'eliminar les deixalles del metabolisme corporal i de regular l'equilibri hidroelectrolític del líquid extracel·lular.

El ronyó té forma de mongeta, mesura uns 11 cm de llarg, 5 cm d'ample i 3 cm de gruix, i pesa de 110 a 170 g. A la vora interna, còncava, hi ha l'hil, que comprèn la pelvis, amb l'urèter, i els vasos sanguinis. Consta de dues parts ben diferenciades: l'escorça i la medul·la. La medul·la forma les papil·les , en nombre de 10 a 15, que es fiquen en els calzes de la pelvis renal. L'element bàsic anatòmic i funcional del ronyó és el nefró, on es forma l'orina que és abocada a la papil·la a través del tub col·lector.