Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  biotoxina marina, n f
  • ca  toxina marina, n f
  • ca  ficotoxina, n f sin. compl.
  • es  biotoxina marina, n f
  • es  ficotoxina, n f
  • es  toxina marina, n f
  • fr  biotoxine marine, n f
  • fr  phycotoxine, n f
  • fr  toxine marine, n f
  • en  phycotoxin, n
  • en  shellfish toxin, n

<Seguretat alimentària > Perills alimentaris>

Definició
Toxina produïda per diverses espècies de microalgues, principalment les dels grups de les diatomees i de les dinoflagel·lades.

Nota

  • 1. Les biotoxines marines s'acumulen en peixos i mol·luscs filtradors que s'alimenten de microalgues, si bé aquests organismes marins no es veuen afectats pels seus efectes tòxics potencials.
  • 2. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum de peixos i mol·luscs filtradors contaminats en origen (per exemple, cloïsses, musclos, petxines de pelegrí i ostres).
  • 3. Efectes en la salut humana: Produeixen quadres d'intoxicació alimentària aguda en les persones que poden anar des de símptomes lleus fins a la mort, en funció del tipus de biotoxina marina consumida, de la concentració i de les característiques de la persona afectada.
  • 4. Tipus: Es classifiquen en diversos grups: toxines amnèsiques, toxines diarreiques, toxines paralitzants, toxines neurotòxiques, azaspiràcids i ciguatoxines. Les toxines de cadascun d'aquests grups provoquen un quadre d'intoxicació amb una simptomatologia específica.
  • 5. Les biotoxines marines es consideren habitualment un perill químic, però també es poden considerar un perill biològic atès que són produïdes per algues.